Így lendül támadásba az ország? Minden, amit a gazdaság-újraindítási akciótervről tudni érdemes

2021. február 4. 14:01

Írta: Nagy Márton
Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara február 4-i gazdasági évnyitó rendezvényén bejelentette a gazdaság-újraindítási akciótervet. Összeszedtük, amit eddig tudni lehet róla.

Újabb többlépcsős tervet jelentett be a miniszterelnök a gazdaságvédelmi akcióterv után. Mint mondta, ez utóbbi január elsejével lezárult, és átvette a helyét a gazdaság-újraindítási akcióterv. Ezt az új korszakot a vakcina megjelenéséhez kötötte a kormányfő, melyet a védekezés jelenlegi leghatékonyabb eszközének nevezett.

Lakástámogatás és ingyenhitel: az újraindítás első üteme

A gazdaság újraindítása Orbán elmondása alapján három szakaszban fog zajlani. Ezek közül az első már meg is kezdődött, és egészen áprilisig fog tartani. A miniszterelnök ehhez az állomáshoz sorolta a legtöbb, a közelmúltban bejelentett gazdaságvédelmi illetve -élénkítő intézkedést, például:

  • a 13. havi nyugdíj visszaépítésének elkezdését,
  • a 25 év alatti fiatalok szja mentességének bejelentését,
  • és a lakásépítési áfa 5 százalékosra csökkentését és a lakásfelújítási támogatásokat.

Emellett a kormányfő arról is beszélt, hogy szeretné felpörgetni az új lakások építését, célként az évi 40 ezres számot nevezte meg.

Az első szakasz legfrissebb intézkedése egy újfajta, a vállalkozások megsegítését célzó hitelkonstrukció bevezetése, mely keretei közt

a kisebb vállalkozások 10 évre, 10 millió forintig 0 százalékos hitelt vehetnek fel, mely ráadásul 3 éves moratóriummal indul majd.

Emellett Orbán Viktor beszélt arról is, hogy február közepén újabb nemzeti konzultáció várható (leginkább online formában) az ország újranyitásának lépéseit illetően. Arra azonban nem tért ki, hogy az emberek a gazdaság újraindításáról is elmondhatják-e majd véleményüket ennek keretei közt.

Kevés konkrétum, ambíciózus tervek

Az új akcióterv második szakasza április elsejével veszi majd kezdetét és egészen június végéig tart majd. Erről sok konkrétum egyelőre még nem derült ki, de annyit elárultak, hogy ide tartozik a már beharangozott 1500 milliárdos felsőoktatás-fejlesztési csomag. Ennek kapcsán Orbán elmondta, hogy szeretné, ha ezt az összeget sikerülne feljebb tornázni, de ebben majd Varga Mihály mondja ki az utolsó szót.

Az akcióterv utolsó üteme július elsején veszi kezdetét, de ennek részletei még szintén elég homályosak. Mindenesetre, a kormányfő a zöld és a körforgásos gazdaságot, valamint teljes digitalizációt emelte ki főbb prioritásokként.

Emellett belengetett egy hosszútávú vidék- és agrárfejlesztési programot is, melyet a magyar vidék eddigi legnagyobb fejlesztési tervének nevezett.

(címlap: MTI/Koszticsák Szilárd)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az előrelátás Orbán hatalmas nagy politikai erényeinek egyike. Most még természetesen sok minden vázlatos, de idővel minden a helyére kerül.

A saját földemen termett, saját őrlésű gabonámból, saját kovászommal érlelt, saját kemencémben, a saját erdőmből kitermelt fával. Ez a cél. Van már erdőm, földem, búzám,kovászom, saját kenyerem. A többi is lesz hamarost. Már csak a kommunistáktól félek, akár a nagyszüleim. De még nincsenek a spájzban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés