Újra növekedni kezdett az orosz szolgáltatóipar

2021. február 3. 10:09
Három hónap csökkenés után januárban ismét növekedésnek indult az orosz szolgáltatóipar. Az elemzők szerint ennek fő oka a belföldi új megrendelések bővülése.

Januárban már nőtt az orosz szolgáltatóipar teljesítménye három egymást követő hónap csökkenés után - derül ki a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet szerdán ismertetett adataiból.

A januári orosz szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 52,7 pont lett a decemberi 48 pont után. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését jelenti.

A mutató tavalyi mélypontja áprilisban volt 12,2 ponton, ami a koronavírus-járvány terjedését lassítani hivatott intézkedések következménye volt. Az index 2016 óta rendre a vízválasztónak számító 50 pont fölött mozgott tavaly márciusig.

Az idei januári szolgáltatóipari indexet elsősorban a termelésre és a belföldi új megrendelésekre vonatkozó almutató hajtotta fel, de javult az ágazat kilátásaival kapcsolatos almutató is.  

Januárban az orosz szolgáltatóipari és (a már korábban közölt) feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexből képzett kompozit mutató 52,3 pontra emelkedett a decemberi 48,3 pontról, a mutató először került 50 pont fölé szeptember óta.

(MTI, címlap: Unsplash/Michael Parulava)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés