Igenis utol kellene érni Ausztriát Matolcsy György szerint

2021. február 1. 22:41
Újabb gazdaságpolitikai kritikákat fogalmazott meg a jegybankelnök hétfői írásában, Matolcsy György egyebek mellett az ország egységes jövőképét és az állam működésének mérését, a visszacsatolást hiányolta leginkább.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Növekedés.hu-n megjelent írásában a negatív és pozitív töltéssel rendelkező gazdasági kifejezések, vízió, mérés, életminőség használatát, illetve hiányát boncolgatja úgy vélve, hogy ezek erősítik vagy gyengítik az ország esélyét a sikerre.

Azt írta, „Magyarország ma nem rendelkezik egységes és világos jövőképpel. Ausztria utolérésének szükségességét a politikai vezetők nem fogadják el, bár földrajzilag és történelmileg is kézenfekvő cél volna ez”.

Megjegyzi, hogy a hivatalos cél, 2030-ra az EU TOP 5 országába kerülni az élhető ország és a munka terén, nem igazi vízió, mert nem mérhető a cél. „Ha nem mérhető a cél, akkor pedig nem létezik. Versenytársaink mind erős és világos jövőképpel rendelkeznek, nálunk ez hiányzik, ezért a szó töltete és hatása ma nálunk negatív”.

Hangsúlyozza, ha mérhető minden teljesítmény, akkor mindenről lehet visszajelzés. Matolcsy György szerint ma az állam működése terén a legyengébb a mérés, ezért itt a legalacsonyabb szintű a visszajelzés, és ennek megfelelően a kiigazítás esélye. A gazdaságban az állami beruházások terén különösen gyérnek minősíti a mérést és a visszajelzést. „Miután az állami beruházások révén célozzuk meg a gazdaság újraindítását, sőt a felzárkózást is, ezért ez felmérhetetlen rejtett veszteség”, fogalmazott.

A versenyképesség terén ugyan vannak mérések, de a jegybankelnök kifogásolja, hogy a szerinte a nemzetközi szinten használt, vegyes megbízhatóságú mérések mellett ugyan már az MNB tényekre épülő méréseire is lehetne támaszkodni, de ez nem történik. „Magyarország nem rendelkezik hosszútávú versenyképességi programmal, egy ezt gondozó hatékony intézményi hálóval, valamint egy visszacsatolást is végző, kiigazító döntéshozatallal. Ez a hiány rejtett és erős negatív tényező a fenntartható felzárkózás terén”, írta.

A hazai életminőségi felmérések is ritkák, az ezekre alapuló, a kormányzati, üzleti és családi döntéseknél használható visszajelzések is gyengék Matolcsy György szerint, aki úgy véli, hogy mindez erősen fékezi a magyar fenntartható felzárkózási modell kialakítását, mert Magyarország valódi történelmi esélye nem a GDP terén, hanem az életminőségben rejlik.

Nehezményezi a jegybankelnök azt is, hogy a fenntartható felzárkózás szóösszetétel Magyarországon még nem ismert, mivel hiánya, mint írta, önmagában is fékezi mindenki sikerét. Megjegyezte: „ha nincs szó, szómágnes, akkor nem képes megszületni a hozzá tartozó valóság".

2010 és 2019 után ugyan a Trianon utáni 100 év legsikeresebb évtizedét építette fel Magyarország, de voltak sikeresebbek is: a románok, a baltiak és a lengyelek sokkal jobb teljesítményt értek el. „Sőt, mi magunk is voltunk már jobbak. 1998 és 2002 között, öt év alatt 8,8 százalékkal közeledtünk az akkori EU átlaghoz. A legutóbbi tíz év alatt nem egészen 8 százalék volt ugyanez a mutató” – fogalmazott a jegybankelnök.

Végezetül leszögezi, hogy „bármilyen furcsa, ebben a szavaknak, szómágneseknek és narratíváknak döntő szerepük van. Hallgassunk hitünk bölcsességére: Kezdetben vala az Ige”.

(MTI)
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A vasfüggöny jó oldalára kerültek.

Legfeljebb is a gazdasági növekedés ütemére gobdolhatott.
De ott is sincs túl nagy különbség, éles ellentétben 2002-2010-zel, mikor az EGÉSZ TÉRSÉGBŐL kizárólag Magyarország lógott ki lefele az egyébként szárnyaló trendből. Mára egyébként lényegileg utolértük az akkor minket (jelentős hátrányból!) őrült ütemben lehagyó Szlovákiát és Lengyelországot.

Szerintem Matolcsy úr elég nagyvonalúan értékel, amikor egy sor tényezőt kihagy és csak százalékosan határozza meg a változást. Mindezt úgy hasonlítja más országokhoz, hogy nem veszi figyelembe a más-más körülményeket, alapokat, eltéréseket.

,,2010 és 2019 után ugyan a Trianon utáni 100 év legsikeresebb évtizedét építette fel Magyarország, de voltak sikeresebbek is: a románok, a baltiak és a lengyelek sokkal jobb teljesítményt értek el. ,,Sőt, mi magunk is voltunk már jobbak. 1998 és 2002 között, öt év alatt 8,8 százalékkal közeledtünk az akkori EU átlaghoz. A legutóbbi tíz év alatt nem egészen 8 százalék volt ugyanez a mutató,, - fogalmazott a jegybankelnök.

1994-1998 időszakában a GDP növekedés 6864,5 milliárd forint volt. 2010-2019 időszakában 21055,6 milliárd Ft volt. Az utóbbi időszakba beleesik egy világválság és egy nagyarányú eladósodottság.
Igaz, ha ezt a növekedést %-san határozzuk meg akkor más lesz a változás mértéke. Ez a statisztika barba-trükkje. Ezért kell nemcsak százalékosan, hanem abszolút értékben is megnézni a változást.

Azután itt van a foglalkoztatás. 1998 évben a foglalkoztatási ráta 47,4 % volt – amely megközelítően azonos a négy év átlagával - 2019 évben 60,8 %.

,,Magyarországon az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás az uniós átlag 65 százaléka volt 2017-ben, 2018-ban pedig 66 százalék, tavaly egy pontot emelkedett 67 százalékra. Ezzel 2019-ben csak az uniós átlag 58 százalékát elérő Bulgáriát és Horvátországot (az átlag 66 százaléka) előzzük meg.

Az Eurostat jelentése szerint 2019-ben az egy főre jutó hazai össztermék szintén
Magyarország esetében ez a szám az uniós átlag 73 százaléka, ezzel viszont Bulgária és Horvátország mellett Szlovákiát, Lettországot, Görögországot és Romániát, a nem EU-tag országok közül pedig Törökországot, Montenegrót, Szerbiát, Észak-Macedóniát, Albániát és Bosznia-Hercegovinát is megelőzzük.,,
https://hvg.hu/gazdasag/202012..

Ugye az el sem képzelhető, hogy Magyarországon azért alacsonyabb a fogyasztás, mert nagyobb részt fordítanak megtakarításra?

Ennyit a szakértői állításokról.

Az országon belüli régiókat is érdemes megnézni abból a szempontból, hogy a jövőben melyik régiót kell nagyobb mértékben fejleszteni.
Például Magyarországon eddig a legnagyobb értékben a Budapesti régió volt fejlesztve. Nem véletlen, hogy vidékről áramlott a lakosság Budapestre.
Ha a megyéket nézzük, akkor a Dunántúli megyék megelőzik az ország másik felét.
Ha pedig megyéken belül nézzük, akkor azt látjuk, hogy a megyeszékhelyek, városok fejlődése nagyobb a falvakéhoz viszonyítva.

Következtetés?

Minden a jobboldal kezében, ja, mint pl. a média, a bíróságok és a nemzetközi támogatás (ez mind megvolt a baloldali-liberális kormányoknak, és hát mire is mentek vele, ugye)
Matolcsy legalább építő kritikát ad (szemben a hozzád hasonló balos trollokkal és politikusokkal), nagyon meg kellene becsülni azt az embert.

Nagyon igaz. Gyakorlatilag nincs egyetlen olyan téma, amire a baloldal ne kezdene azonnal fanyalogni, ellenkezni - köszönhetően annak, hogy _mindent_ a szavazatmaximalizálásnak, azaz a hatalomra kerülésnek rendelnek alá. (ezért voltak az anomáliák, amikor 2010-ben a Trianon emléknappal kapcsolatban az ellenzék is a kormánnyal szavazott vagy amikor az ellenzéki önkormányzatok is kirakták a babaváró zászlót - attól tartottak, hogy az ellenkezés rájuk ütne vissza)
Mivel nincs semmilyen jövőképük, csak olyan jól hangzó, de mögöttes tartalom nélküli lózungok, mint "európaiság", "jogállam", "közéleti tisztaság", abban is biztosak lehetünk, hogy ha hatalomra kerülnek, az eddigi három ciklusukhoz hasonlóan ugyanúgy csak a sodródás és az ország minden tekintetben történő leépülése lenne a sorsunk.

Azért mondjuk pont Matolcsy hosszú jegybank-elnökségével alátámasztani azt, hogy itt "félig autoriter" rendszer lenne... Nekem legalábbis érthetetlen.

A hazai egy főre jutó GDP az osztrák százalékában:
1870-ben 58,6%
1910-ben 60,8%
1938-ban 74,6% (Horthy rendszer utolsó békeéve)
1990-ben 38,2%
2010-ben 34,7%
(Hazafi Zsolt, Hetek, 2013. július 20.)
A kapitalista, horthysta idők határozott felzárkózási trendje után a kommunisták alatt határozott leszakadás. Ezt kell csak megérteni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés