Vártnál kevésbé nőtt a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

2021. január 21. 15:16

Elemzők által némileg kisebb mértékben nőtt az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten.

2021. január 21. 15:16
null

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön azt közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 900 ezer volt a január 16-ával zárult héten, ami 26 ezerrel kevesebb az egy héttel korábbi 926 ezernél. Elemzők 910 ezres számot vártak.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag – amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat – 23 ezer 500-zal, 848 ezerre nőtt.

A 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági válság idején, amikor 8,7 millió álláshely szűnt meg, 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők heti száma.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma a január 9-ével végződött héten 127 ezerrel, 5 millió 54 ezerre esett. Elemzők azzal számoltak, hogy 5 millió 400 ezerre nő ez a szám.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 67 ezerrel, 5 millió 126 ezer 250-re süllyedt. Ez még mindig majdnem háromszorosa az egy évvel korábbi 1,74 milliós számnak.

Annak ellenére, hogy a múlt heti adatok némi javulást jeleznek, a munkanélküli segélykérelmek magas száma más egyéb adatokkal együtt azt sugallja, hogy az amerikai gazdaság teljesítményét visszavetik a vállalkozások működését akadályozó szigorú járványellenes intézkedések, valamint a fogyasztói kiadások csökkenése. A jegybank szerepét betöltő Fed kamatdöntői arra számítanak, hogy az új koronavírussal fertőzöttek számának emelkedése különösen nagy kihívást jelent a munkaerőpiac számára a következő hónapokban.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik