Egymást érik a fejlesztőközpontok, most éppen Veszprémben nyílik újabb

2021. január 21. 14:17

Mérnöki fejlesztőközpontot hoz létre Veszprémben a thyssenkrupp magyarországi központja 2,2 milliárd forintból, a beruházáshoz a magyar kormány 770 millió forint vissza nem térítendő támogatást ad, jelentette be a Magyarországon már 20 éve jelen lévő német autóipari vállalat újabb beruházását Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2021. január 21. 14:17
null

A miniszter kiemelte: a beruházás hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország fenntartsa az európai autóiparban játszott vezető szerepét, továbbra is Európa autóipari fellegvára maradjon.

A járvány hatására a vállalatok minél hatékonyabb helyszíneket keresnek fejlesztéseikhez, amely igényre Magyarország minden idők legrobusztusabb beruházásösztönző-programjával válaszolt, mutatott rá, utalva arra, hogy tavaly rekordszámú, 1434 beruházás valósult meg az országban.

A tárcavezető megjegyezte, hogy a világban új gazdasági korszak kezdődik, Magyarország pedig ennek egyik nyertese - nem utolsó sorban a magyar-német kapcsolatoknak köszönhetően. A Magyarországon működő német világvállalatok folyamatosan bővítik kapacitásaikat, új beruházásokat hoznak az országba, minek köszönhetően mára már 300 ezer embernek adnak munkát - tette hozzá.

A thyssenkrupp beruházása hosszú múltra nyúlik vissza, olyan stratégiai partnerségen alapul, amely 5 éve szerződéses formában is meg lett erősítve, idézte fel a miniszter. A fejlesztésnek köszönhetően a magyar mérnökök világszinten versenyképes tudásukkal alakítói lehetnek az autóipar jövőjének, tette hozzá. A vállalat súlyáról beszélve elmondta, hogy annak termékei tízből kilenc prémium autóban megtalálhatóak.

A miniszter arra is kitért, hogy Magyarországon, néhány nyugat-európai országgal ellentétben, nincs szükség újabb korlátozásokra amiatt, hogy lassan érkezik az oltóanyag az uniós központi beszerzés kudarca miatt. A korlátozások feloldását akkor lehet felelősséggel megindítani, ha a veszélyeztetett csoportok beoltása megtörténik, tette hozzá.

Ovádi Péter miniszteri biztos a sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy az egészségügyi és gazdasági világválság ellenére a mikro-, kis- és nagyvállalatok nemcsak megtartották a munkahelyeket Veszprémben, hanem fejlesztenek is. A térségben több milliárdos beruházások sorra valósulnak meg; még csak január van, de idén a thyssenkruppé már a második ilyen jellegű bejelentés, tette hozzá.

Marc de Bastos Eckstein, a thyssenkrupp Components Technology Hungary ügyvezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a fejlesztés eredményeképpen 80 jól képzett fejlesztőmérnök felvételét tervezik, amely pozíciókra csütörtöktől már lehet is jelentkezni. A magyarországi és ezen belül veszprémi helyszín kiválasztásában fontos szerepet játszott a nagy múltú autóipari háttér és az elismert egyetem közelsége.  

A thyssenkrupp jelenleg 2300 főt foglalkoztat Magyarországon. A társaság Budapesten közel 900 magasan képzett mérnöknek ad munkát autóipari fejlesztőközpontjában, ahol például okos elektromechanikus kormányszervót fejlesztenek, amely alkalmas a különféle vezetéstámogató- vagy önvezető rendszerekkel való együttműködésre. A cég Jászfényszarun elektromechanikus kormányszervókat és hengerfejbe integrált vezérműtengelyeket gyárt, Debrecenben stabilizátorokat és rugókat készít, míg Győrben futómű-összeszerelő üzemet és szolgáltató központot tart fenn.

(MTI, fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
palika2022
2021. február 09. 21:23
te idegenszívű hazug korcs! takarodj haza! Magyarországnak az elmúlt 6 évben nagyon sok sikere volt, a sportsikereken kívül is! ezt letagadni galádság!
nemecsekerno_007
2021. február 01. 23:50
Jó lenne most már oda is fejlesztéseket vinni, ahol nincs ipar, meg munkahelyek.
Daily
2021. február 01. 23:49
Szijjártó olyan mint egy méhecske csak hordja, hordja a nektárt a kaptárba. :-)
még fokozza
2021. január 25. 12:28
Inkább az egymást érő stadionok zárják el a közlekedésfejlesztés lehetőségét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik