Uniós biztos: Az EU adta a legtöbb pénzt oltóanyagra az egész világon

2021. január 20. 11:11
Az Európai Unió adta a legnagyobb pénzügyi támogatást oltóanyagra a világon, tagállamaival együtt eddig 840 millió eurót bocsátottak a COVAX nemzetközi vakcinaelosztó kezdeményezés támogatására, amely 2 milliárd dózis oltóanyag felvásárlást tűzte ki céljául 2021 végéig, mondta Sztella Kiriákidész az Európai Bizottság egészségügyért felelős biztosa, az uniós parlament hétfői koronavírus elleni oltóanyag stratégiákkal kapcsolatos plenáris vitán.

Hozzátette, hogy a bizottság már dolgozik egy olyan mechanizmus felállításán, amely lehetővé teszi az oltóanyagok hatékony elosztását a határokon túl, olyan országokban ahol alacsonyabb a jövedelemi szint, „még mielőtt a COVAX eszköz teljesen működőképessé nem válik”, és támogatja a gyártásikapacitás-fejlesztést is. A biztos elmondása szerint e mechanizmus alapján a nyugat-balkáni országokba, a szegényebb szubszaharai régiókba és Észak-Afrikába szállítanák a vakcinákat először.

„Az EU kész felelősséget vállalni ebben az ügyben, csakis a multilaterális megközelítés az elfogadható” – hangsúlyozta.

A vakcina előállítással kapcsolatban elmondta, hogy nem az unió és az oltóanyag gyártó cégek között köttetett szerződéssel van a probléma, hanem azzal hogy a gyártási kapacitások világszerte lassúak. A oltóanyag gyártókkal folytatott tagállami bilaterális tárgyalásokkal kapcsolatban felhívta figyelmet, hogy ezt az EU el akarja kerülni a fokozottabb hatékonyság érdekében. A szerződések átláthatóságáról megjegyezte, hogy erről a bizottság egyoldalúan nem dönthet, ha nem egyezik bele a másik fél is.

Tóth Edina, a Fidesz európai parlamenti képviselője felszólalásában elmondta: mindenki azt várta, a bizottság reményt keltő év végi beszámolói alapján, hogy az idén az EU-ban nagy sebességgel indulnak meg a beoltások, amelynek nyomán fel lehet majd oldani a korlátozó intézkedéseket. A folyamant jól indult, de a folytatás nem úgy alakult, ahogy azt az uniós polgárok elvárták volna. „Bebizonyosodott, hogy Európa, összehasonlítva az beoltásokban élen járó országokkal, jelentős késéssel kezdte meg a folyamatot, pedig az minden társadalom számára fontos hogy az emberek 60-70 százaléka minél gyorsabban be legyen oltva” – jelentette ki.

Hozzátette: az oltásüggyel kapcsolatban a magyar baloldali pártok ismét a populizmus útjára léptek. „A beoltottaknak pénzt ígérő javaslatok helyett inkább azt kéne hangsúlyozni, hogy az oltás nem csupán azt védi a fertőzéstől, aki kapja, hanem csökkenti az esélyét, hogy másokat is megfertőzzön” – vélekedett.

„Az Európai Bizottság most bebizonyíthatja, hogy az EU igenis hatékonyan fel tud lépni és minél gyorsabban be tudja szerezni a vakcinákat. A tét az unió megítélésre és polgáraink egészsége” – zárta felszólalását a képviselő.

(MTI)

| EU | vakcina

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés