A válságkezelés azért lehet eredményes, mert megértettük: ha munka van, minden van!

2021. január 20. 09:22

2020 decemberében 20 ezerrel többen dolgoztak, mint februárban.

2021. január 20. 09:22
György László

„Egy jól ismert baloldali gazdaságkutató műhely szerint, a kormánynak közvetlenül a munkahelyek megőrzésére kellett volna fordítania a GDP 1 százalékát, mert akkor meg lehetett volna őrizni az összes munkahelyet hazánkban. Valójában az állítás értelmetlen, hiszen a válság alatt a foglalkoztatás nem csökkent Magyarországon, hanem nőtt, csak a munkaerőpiac átrendeződött a magasabb hozzáadott értékű szakmák irányába.

»Ha Magyarországon minden érintett munkavállaló bérköltségének 80%-át 3 hónapra állta volna a költségvetés, akkor a teljes nettó költségvetési kiadás 360 milliárd forint lett volna, ami soknak tűnhet (a GDP közel 1%-a).« Írja az elmúlt héten megjelent gyorselemzés, hozzátéve, hogy éppen ezért a jelenleginél gálánsabb bértámogatási programot is hirdethetett volna a kormány. 

Mindez elsőre nem is hangzik rosszul. Sőt. Ha azonban jobban megnézzük, egy fontos szemléletbeli különbségre mutat rá bal- és jobboldal között. Míg a baloldali »sikerrecept« a 2000-es évekből jól ismert ingyenpénz és segély munka helyett, megtámogatva némi külföldi, bizonytalan eredetű adóssággal, addig a kormány a munka becsületére épített az elmúlt 10 évben Magyarországon és a válság alatt is. 

A munka- és tudásalapú társadalom azt is jelenti, hogy hagyjuk a munkaerőpiacot lélegezni és átalakulni. Mindez azzal jár, hogy más országokkal, például Nagy-Britanniával és Ausztriával összehasonlításban a kormány a járvány alatt sem adott segélyt az otthon ülésért, mert ez igazságtalan lenne azokkal szemben, akik dolgoznak. Nem hagytuk azonban magukra a munkavállalókat: a beruházások ösztönzésével segítettük a versenyképes munkahelyek létrejöttét és megerősítését. Ezért indítottunk a vállalkozások technológiaváltását, hatékonyabb működését ösztönző programokat, írtunk ki célzott iparági felhívásokat, hogy csak néhány példát említsek, külön támogattuk az egészség-, az élelmiszer-, és a textilipart, valamint a turizmust. Mindezt a GDP-nek nem 1, hanem 2 százalékát meghaladó mértékben.

A döntést igazolni látszik, hogy 2020 decemberében 20 ezerrel többen dolgoztak, mint februárban illetve 4 ezerrel többen mint az előző év azonos hónapjában.

A magyar munkaerőpiac valójában nem válságba került, hanem átalakul. 26 ezerrel többen dolgoznak az IT-szektorban, 20 ezerrel többen a tudományos tevékenység területén, 16 ezerrel többen az építőiparban és kevesebben a turizmusban, vendéglátásban és a szállítás/raktározás területén. 

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a mindennapokban a járvány nem okoz nehézséget. Nem könnyű új szakmát kitanulni, munkahelyet váltani, másba fogni. Azt is tudjuk, hogy vannak olyanok, akik nem abban a munkakörben dolgoznak, amihez a legjobban értenek, vagy amit a legjobban szeretnek, és lehet, hogy átmenetileg kevesebbet is keresnek, mint a válság előtt. 

Most azon dolgozunk, hogy legyőzzük a járványt és mielőbb újraindíthassuk a gazdaságot, hogy megteremtsük a feltételeket, hogy a korlátozó intézkedések elmúltával mindenki ott dolgozzon, ahol a legjobban tudja a saját képességeit hasznosítani és visszatérhessen élete a korábbi kerékvágásba. Röviden: a cipész maradjon a kaptafánál, a musical énekes pedig énekeljen, és ne ételfutárként dolgozzon. De büszkék vagyunk a musicalénekesekre, akik nem panaszkodnak, hanem maguk is büszkék arra, hogy a jég hátán is megélnek ezekben a nehéz időkben is.

Ha az elmúlt 10 év legnagyobb magyar eredményét kellene megjelölnöm, hogy már nem dőlünk be az ingyenpénz ígéretének. Természetesen mindenki szeretné, ha életünk visszatérne a régi kerékvágásba, de a mostani válságos időket Magyarországon szinte mindenki munkával vagy önmaga fejlesztésével tölti. (Ne feledjük, az elmúlt 30 évben a 2020-at megelőző három volt a legjobb a bérek és munka szempontjából Magyarországon.) Munka- és tudásalapú társadalmat építünk tehát, és az intézkedések is ehhez igazodnak, mert hiszünk benne, hogy ez az alapja annak, hogy mi magyarok a jég hátán is megéljünk. Csak így lehet stabil jövedelmünk és egzisztenciánk hosszú távon.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dakotasámán
2021. április 06. 21:38
"Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a mindennapokban a járvány nem okoz nehézséget." hát ja. persze lacika, mindenki tudja, hogy válság idején a munkahelyek száma nő. lásd 1929-32-es világ válság. ja nem, de persze zorbántól azt tudjuk, hogy nincs válság, csak gyenge kormány, nekünk pedig kurva erős kormányunk van, ergo, válságról beszélni teljesen értelmetlen. vagyis a betöltetlen munkahelyek valósággal kilőtt. ja, az sem. viszont azt valóban tudjuk egy magyar mondás szerint, ha egészség van, minden van. de most ezzel is kissé hadilábon állunk, bár ez elhozta zorbán egyik régi óhaját, - amiről 1989 óta ábrándozik -, a rendeleti kormányzást.
Akitlosz
2021. március 26. 18:41
"A válságkezelés azért lehet eredményes, mert megértettük: ha munka van, minden van!" Kivéve mindazokat, amelyekre nem telik a munkabérből.
ami személyes
2021. március 24. 11:50
Elolvastam , közzéteszem : Dr. György László Budapesten született 1980-ban. Mesterdiplomáját 2004-ben szerezte nemzetközi menedzsment szakon Svájcban (CEMS, Universitaet St. Gallen). Ezt követően a Budapesti Műszaki Egyetemen MBA (2008) és PhD (2013) fokozatot szerzett. Egyetemi karrierje során 2008 és 2017 között a BME GTK egyetemi tanársegéde, majd adjunktusa volt. 2017-től az NJE-GTK egyetemi docense és az ELTE-GTI egyetemi adjunktusa. 2012 és 2018 között a Századvég cégcsoportnál dolgozott gazdaságpolitikai elemzőként és vezető közgazdászként. 2017-ben a Pallas Athéné Domus Mentis (PADMA) Közalapítvány igazgatójának nevezték ki, amely tisztséget 2018-ig töltötte be. Első könyve 2017-ben jelent meg Egyensúlyteremtés - A gazdaságpolitika missziója címmel. A bővített változat 2019. ősze óta angol nyelven is elérhető. 2018. május 23. óta az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. Angolul és németül szakmai szinten beszél felsőfokon.
benedek77
2021. március 24. 11:49
Leírtam: Nyilvános az önéletrajza. Ha elolvassa, és tudja mennyi 1+1, könnyen rájöhet miért írtam amit írtam. Teljes mértékben támogatom a munka alapú társadalmat (amennyiben meg is fizetik a munkát), de az ilyen Györgylászló félék szájából vicces...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik