Folytatódik a magyar multik zöldítése

2021. január 18. 09:33

Február elsejéig jelentkezhetnek a vállalkozások a Zöld Nemzeti Bajnokok program 10 milliárd forintos keretösszegű pályázatára, amelynek célja az egyszer használatos és egyes egyéb műanyagtermékek forgalomba hozatalának betiltásában közvetlenül érintett mikro-, kis- és középvállalkozások technológiaváltásának és kapacitásbővítésének támogatása, közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel hétfőn.

2021. január 18. 09:33

„Mindannyian tiszta Magyarországot szeretnénk, így közös érdekünk, hogy minden iparág környezetbaráttá váljon. A kormány ezért támogatja elsőként a környezetre legártalmasabb műanyag termékek kivezetését és a helyettesítő termékek piaci térnyerését” – mondta el György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár a közlemény szerint. Hangsúlyozta: a támogatás segítségével megvalósított fejlesztéseknek köszönhetően a vállalkozások teljes mértékben környezetbaráttá válhatnak, ezáltal javul a magyar családok életminősége és új munkahelyek jöhetnek létre.

Közölték: a vállalkozások többek között új eszközök, gépek megvásárlásához, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakításához kaphatnak támogatást, beleértve az automatizált termelési rendszerek, gyártási technológiák, folyamatautomatizálási eszközök, szenzor- és vezérlés technológiák fejlesztését, robottechnológia alkalmazását, intelligens gyártási megoldások beszerzését. Egy önállóan támogatható tevékenység mellett az elnyert forrás felhasználható például technológiai fejlesztést eredményező gyártási licenc, know-how beszerzésre, infrastrukturális és ingatlanberuházásra, információs technológia-fejlesztésre is. A feltételesen visszatérítendő forrás a beruházás eredményességétől függően részben vagy teljes egészében vissza nem térítendő támogatássá fordulhat át.

A cégek 2021. február 1-ig kérhetik az előminősítési folyamatban való részvételüket a znb.ifka.hu oldalon, és az előminősítési tanúsítvány birtokában 2021. február 15-től március 11-ig nyílik lehetőségük a pályázatok benyújtására, közölte az ITM.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik