A kínai gazdaság még tavaly is képes volt növekedni

2021. január 18. 09:28

A kínai gazdaság 2,3 százalékkal növekedett 2020-ban, miután a koronavírus-járvány belföldi megfékezését követően az ország gazdasága gyorsuló ütemben állt helyre az első negyedévben regisztrált visszaesésből, derült ki a kínai statisztikai hivatal hétfőn közzétett adataiból.

2021. január 18. 09:28

Jóllehet a kínai bruttó hazai termék (GDP) éves növekedése több mint negyven éve a legalacsonyabb ütemre lassult az elmúlt évben a járvány hatására, Kína így is azon kevesek közé tartozik a világ jelentősebb gazdaságai közt, amelyeknek sikerült bővülést elérniük tavaly. A Világbank 2 százalékos, míg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 1,9 százalékos növekedést jelzett előre a kínai GDP 2020-as alakulását illetően, az IMF szerint ráadásul Kína a G20-as országcsoport egyetlen gazdasági növekedést elérő országa lehet a múlt évet tekintve. A járvány miatti bizonytalanságra hivatkozva a kínai parlament tavaly nem jelölt ki GDP-növekedési célszámokat.

A kínai GDP a múlt év utolsó negyedévében a várakozásokat meghaladva, 6,5 százalékkal bővült éves összevetésben. Elemzők 6,1 százalékos növekedésre számítottak a harmadik negyedévben regisztrált 4,9 százalékos erősödés után. A járvány hatására 2020 első három hónapjában 6,8 százalékos visszaesést regisztráltak, a kínai GDP ezzel először csökkent azóta, hogy 1992-ben elkezdték közzétenni a hivatalos GDP-adatokat.

Negyedéves összevetésben 2,6 százalékos GDP-növekedést mértek október-decemberben a harmadik negyedévhez képest. Elemzők lendületesebb, 3,2 százalékos bővülést vártak. A statisztikai hivatal egyúttal közülte: a július-szeptemberi negyedéves bázison számolt növekedési adatot a korábbi 2,7 százalékról 3,0 százalékra javította.

A gazdasági teljesítmény helyreállásában fontos szerepet töltött be a kivitel, amely 3,6 százalékkal nőtt 2020-ban, részben annak köszönhetően, hogy a kínai gyártók előnyös helyzetbe kerültek külföldi, a járványügyi korlátozások miatt akadályoztatott versenytársaikkal szemben.

Az idei évre a Világbank és az IMF egyaránt a kínai gazdaság 7,9 százalékos bővülését valószínűsíti. A kiugró növekedési adat összetevői közé tartoznak azonban a múlt év első felének gyenge alapadatai.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik