Még mindig a készpénzért rajonganak a németek

2020. augusztus 5. 22:09

Írta: Takács Zsolt
Az utóbbi években egyre fontosabb témává vált a pénz digitalizációja és a készpénzmentesítés, Németországban viszont nem ez a helyzet. Európa legerősebb gazdasága egyre jobban digitalizálódik és egyre több hely fogad el bankkártyás fizetéseket, de az emberek továbbra sem mondanak le a készpénzről egy a Bundensbank által készített kutatás szerint.

Az átlagos német mindössze 107 eurót hordoz a pénztárcájában és összesen 1364 eurót tart banki betétben. Az egyéni vállalkozók, az idősebb emberek és a magas keresettel rendelkezők tartanak nagyobb valószínűséggel készpénzt maguknál – derül ki a Bundensbank kutatásából.

Sokan gondolhatják a fiatalok esetében, hogy ők a technológiához közelebb állva többet használják a modern fizetési eszközöket, viszont Johannes Beermann, a Bundesbank igazgatósági tagja szerint 

a fiatalabb generáció azért tart kevesebb készpénzt, mert valójában nincs is – annyira – sok pénze.

A kutatásban megkérdezettek 58 százaléka az alacsony kamatlábakkal indokolja a bankjegyek és érmék formájában való pénztartást, miközben 55 százalékuk a készpénzt egy jó általános fizetési eszköznek tartja. A harmadik indok a bizalom hiánya a műszaki infrastruktúra biztonságában és ellenálló képességében. További válaszok a díjmentességet és az anonimitást emelték ki, hiszen a nem elektronikus fizetést szinte lehetetlen követni. A megkérdezettek 12 százaléka nem szeretné, hogy az állam megismerje a vagyonának mértékét.

Bár a kutatás nem szolgál friss adatokkal,

a készpénz tényleg biztonságos menedéket jelenthet „viharos időkben.”

Így volt ez a márciusi válság kezdetén, amikor a német jegybank adatai szerint a bankjegyek és az érmék iránti kereslet jelentősen megnőtt. A trendnek megfelelően a következő hónapokban enyhén emelkedett a készpénzkibocsátás is. Ennek ellenére számos vállalkozás most vezette be a bankkártyás fizetési lehetőséget, mivel az emberek aggódtak a bankjegyek és érmék higiéniája miatt.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés