Két éve folyamatosan csökken a japán export

2020. december 23. 12:03

Takács Zsolt
Japán exportja csökkent novemberben, de leginkább az USA és Kína irányában esett a szállítás.

Az adatok aggodalomra adnak okot, mivel a döntéshozók alapvetően szilárd külső kereslettel számoltak a gazdasági aktivitás fellendítése érdekében. Takeshi Minami, a Norinchukin Research vezető közgazdásza szerint folyamatosan nő a kockázata annak, hogy a szigetország gazdasága megáll az első negyedévben.

A pénzügyminisztérium adatai szerint novemberben az export 4,2 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A Reuters által megkérdezett közgazdászok 0,5 százalékos növekedéssel számoltak.

Novemberben már 24 egymást követő hónapban csökkent Japán exportja, amely a leghosszabb egybefüggő időszak 1979 óta. Az Egyesült Államokba történő export három hónap után először csökkent novemberben, amikor 2,5 százalékkal esett vissza.

A repülőgépek iránti gyenge kereslet ellensúlyozta az erősebb autóexportot.

Kína irányába 3,8 százalékkal nőtt az export a kommunikációs eszközöknek köszönhetően, de a növekedés öt hónapja nem volt ilyen alacsony. Ázsia többi országába 4,3 százalékkal, míg az Európai Unióba 2,6 százalékkal csökkent az export novemberben.

Az import 11,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, így az ország kereskedelmi többlete 3,54 milliárd dollárra csökkent.

A károk enyhítésére a japán kormány egy 708 milliárd dolláros gazdaságösztönző csomagot fogadott el, amely közvetlen kifizetéseket is tartalmaz a lakosságnak.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés