A vakcina reményt hozott: korábban talpraállhat az Egyesült Államok gazdasága, mint hinnénk

2020. december 17. 17:07

Takács Zsolt
Az Egyesült Államokban a gazdasági növekedés üteme lassulni kezdett a korlátozások hatására, de egyre több közgazdász szerint visszatér az erőteljes növekedés a következő év második felében, miután széles körben beoltották az embereket a hatékony vakcinával.

Egy friss kutatásban megkérdezett 48 közgazdász 73 százaléka szerint az amerikai gazdaság 2021 végére visszatérhet a vírus előtti szintre. Néhány hónappal ezelőtt még csak a 38 százalékuk hitte ezt.

A közgazdászok szerint a gazdasági hatások akkor lesznek igazán érezhetőek, amikor az embereket széles körben beoltják és ezzel ellenőrzés alá vonják a vírust. A várakozásokat tovább javítja, hogy egyszerre több cég vakcinája is elérhető lesz – mondta a kutatás vezetője, Holly Wade.

Amíg az oltások nem kezdődnek meg, addig a gazdaság nem tud kellő ütemben növekedni.

A fogyasztói bizalom továbbra is nagyon alacsony, pedig ez az amerikai gazdaság motorja. Novemberben a vállalkozások kevesebb új munkahelyet hoztak létre, mint eddig, összesen 245 ezret, amely a legalacsonyabb április óta. Rövid távon a gazdasági aktivitás tovább lassulhat a szigorú korlátozások miatt.

Az USA gazdasága 31,4 százalékkal csökkent a második negyedévben és éves bázison 33,1 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben. A kutatásban részt vevő közgazdászok szerint a gazdaság 4,1 százalékkal nőhet az év utolsó három hónapjában és a növekedés üteme tovább lassulhat 2021 első negyedévében, amikor a gazdaság csak 2,9 százalékkal bővülhet. A legnagyobb gazdasági kockázat továbbra is a koronavírus maradt, de

óriási bizonytalanságot szül Washington cselekvőképtelensége is.

(Borítókép: MTI)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés