A magyar munkanélküliségi ráta a negyedik legjobb az EU-ban

2020. december 16. 20:20

György László
Facebook
A KSH egyébként ugyanúgy mér, mint a többi ország statisztikai hivatala.

„A legutóbbi posztomban arról írtam, hogy a magyar munkanélküliségi ráta a 4. legjobb az EU-ban. Ezzel kapcsolatban számtalan észrevétel és megjegyzés érkezett. Ezért most megcáfolok néhány tévhitet és mutatok néhány izgalmas tényt a magyar munkaerőpiacról.

1. Van munka Magyarországon: az üres álláshelyek száma 53 ezer, több mint 4 éve ilyenkor. Csak a http://vmp.munka.hu/ portálon 7.246 álláshirdetés található meg ezek közül. 

2. Egyébként összesen 3,9 százalékkal dolgozunk csak kevesebbet, mint tavaly ilyenkor, ami nyolc órás munkavégzést felételezve napi 19 percet jelent. Az egészségünket védő korlátozó intézkedések ellenére ez kimagaslóan jó teljesítmény.

3. A munkaerőpiac átrendeződött. 26 ezerrel többen dolgoznak informatikusként, 20 ezerrel több a tudományos munkatárs, többen dolgoznak az építőiparban, a kiskereskedelemben és a pénzügyi szektorban, kevesebben a vendéglátásban, a feldolgozóiparban és a szállítás, raktározás munkakörben. Ez azt is jelenti, hogy a magasabb hozzáadott érték irányába strukturálódik át a munkaerőpiac. Természetesen tudjuk, hogy vannak olyanok, akik jelentősen veszítettek a korlátozó intézkedésekkel, és nem annyit és nem abban a munkakörben kénytelenek dolgozni, amelyben a legjobbak és amit a legjobban szeretnek. 

4. A cégeknek márciustól újabb foglalkoztatási és képzési programokat hirdetünk meg: a jelenlegi munkahelyek megerősítésére és az újonnan felvett munkavállalóik képzésére akár 210 ezer forintot is kaphatnak, és a képzési időre eső munkabérük 70 százalékát átvállalja az állam, ami elérheti a havi 200 ezer forintot munkavállalónként.

+1. A KSH egyébként ugyanúgy mér, mint a többi ország statisztikai hivatala. Mindenhol azt mérik, hogy az elmúlt 1 hétben dolgozott-e legalább 1 órát a megkérdezett. Ezért az összehasonlításnak az az üzenete, hogy van mire büszkének lenniük a magyar vállalkozóknak és dolgozóknak, akik élnek a Gazdaságvédelmi Akcióterv kínálta lehetőségekkel, és nem segélyre várnak. 

Hiszünk abban, hogy ha kitartunk a munka- és tudásalapú társadalom mellett, azzal az ország ütésállósságát és versenyképességét növeljük. Ezzel tudjuk a leginkább segíteni, hogy mi magyarok mindig minden körülmény között, a jég hátán is megéljünk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerinted milyen tényezőktől függ az életszínvonal?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés