A lehető legrosszabb alkut kötötte Merkel a magyarokkal és lengyelekkel

2020. december 12. 10:20

Ez az ára, hogy Merkel engedett a lengyel és magyar zsarolásnak.

2020. december 12. 10:20
Soros György

„Egzisztenciális fenyegetéssel áll szemben az Európai Unió, ám vezetői mégis egy olyan kompromisszummal válaszolnak, amely azt sugallja, hogy a fenyegetést egyszerűen csak egy kívánsággal el lehet tüntetni. Orbán Viktor miniszterelnök kleptokrata rezsimje és az illiberális Jog és Igazságosság (PiS) kormánya pimaszul szembemegy azokkal az értékekkel, melyekre az Európai Uniót alapozták. Ha úgy kezeljük őket, mintha legitim politikai álláspontjuk lenne, melyre figyelmet érdemel és amellyel kompromisszumra kell jutni, akkor az csak tovább növeli az EU-ra leselkedő veszélyeket.

Megértem, hogy Angela Merkel német kancellár az utóbbi időben óriási nyomás alatt dolgozott. Tizenöt éve ő Németország kancellárja, 2021 szeptemberében visszavonul. Mivel Emmanuel Macron a francia szekularizmus és közbiztonság kérdéseivel van elfoglalva, ezért Merkel kvázi az egyedüli döntéshozó maradt az EU-ban.

Azt is megértem, hogy a német kancellár nem akarja, hogy Magyarország képében egy újabb állam hagyja el az uniót. Állítólag Orbán az elmúlt napokban ezt készítette elő. Az uniós költségvetés jogállamisághoz kötése ugyanis napvilágra hozta volna az Orbán-rezsim korrupciójának valódi mértékét, ezt pedig ő nem hagyhatta. Orbán a hatalomban eltöltött évtizede alatt rengeteg uniós pénzt ellopott, azt a pénzt, ami a magyar embereket illette volna meg. Nem engedheti hát, hogy bármi korlátozza személyes és politikai korrupcióját, mert ezek a lopások biztosítják rendszere működését, és cimborái támogatását.

Orbán részéről botor húzás volt az uniós költségvetést megvétózni, de ezt a blöfföt le kellett volna leplezni. Merkel sajnos leborult a magyar és lengyel zsarolás előtt. Úgy tűnik, Merkel kompromisszumot kötött Orbánnal és Lengyelország de facto vezetőjével, Jarosław Kaczyński-vel. Ez az egyezség Németország és az unió két renitens tagállama között a létező legrosszabb. A nagyrészt már kiszivárgott dokumentumban három alapvető hiba található.

Először is: a nyilatkozat jelentősen eltér az uniós intézmények által november 5-én elfogadott dokumentumtól, így hát a jogállamisági kritérium jelentősen gyengült. Sem az Európai Bizottság, sem az Európai Parlament, sem a szabályozásért küzdő, Európa Tanácsban helyet foglaló nemzeti kormányok nem engedhetik, hogy így lökdössék őket.

Másodszor: a dokumentumban két évre felfüggesztik a jogállamisági kritériumok életbe léptetését. Ez Orbánnak remek hír, mert így minden konkrét cselekvés elmarad a következő, 2022-ben esedékes magyarországi országgyűlési választásokig. Ez rengeteg időt adhat a Fidesznek, hogy törvényeket és alkotmányt módosítson. Így jogilag újradefiniálhatják a »közpénz« fogalmát, mely aztán a cimborák által tulajdonolt »alapítványokba« ömölhet. A legfőbb áldozatai Merkel és Orbán egyezségének a magyarok.

Harmadszor: a nyilatkozat ékes példája annak, hogy az Európa Tanács túllép a hatáskörén, és gúzsba köti az Európai Bizottságot, mikor annak lenne lehetősége arra, hogy az uniós törvénykezés szerint járjon el. Ez veszélyes precedens, mert kurtítja a Bizottság jogi függetlenségét, és megsérti az Európai Unióról szóló szerződést, legalább is szellemi értelemben.

Az egyezség otromba, és fittyet hány az Európai Parlament követeléseire. Ugyanakkor sürgős szükség van a 750 milliárd eurós COVID-19 helyreállítási alapra, így az EP valószínűsíthetően belemegy az alkuba. Én csak annyit tehetek, hogy kifejezem morális felháborodásomat, amelyet minden olyan ember érez, akik hisznek az EU-ban, és az unióban az európai és univerzális értékek védelmezőjét látják. Egyúttal szeretném felhívni a figyelmet, hogy a kompromisszum könnyedén megsemmisítheti az emberek uniós intézményekbe vetett bizalmát. Ez a bizalom már így is nehezen lett elnyerve, mikor létrehozták a helyreállítási alapot.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
swindlerhunter007
2021. április 14. 19:20
1, Felháborító hogy olyan erkölcstelen ember beszél lopásról, aki spekulációkkal tett tönkre országokat, szegénnyé népeket. 2, Az említett Miniszterelnökök, kimondottan EU-s jogukkal éltek, semmilyen szabálytalanságot nem követtek el. Merkel pedig megértette hogy ha nem akarja hogy szétessen az EU akkor kompromisszumot kell találnia. Mindenki végzi a dolgát. De ugyan ezt tette volna Macron is. 3, Örvendetes hogy Gyuri még képes felfogni hogy nem lehet mindig igaza!
Esvány
2021. április 14. 19:20
"A korrupció nem újdonság." Hát persze, hogy nem! Karácsony, Niedermüller, Pikó és a "zuglói szocialisták" ott folytatják, ahol abbahagyták. Mégis a Fideszt szidjátok, kórusban, pedig a Fidesz tette rendbe a gazdaságot a baloldali kormányok után (1998-tól csakúgy, mint 2010-től), szabadította ki az IMF karmaiból és építi az országot a gyurcsányi töpörödés/leépítés helyett.
Héja
2021. április 14. 19:19
Épp Soros fecseg korrupcióról? Miközben az EP a zsebéből visong kifelé? Miközben százával fizet politikusokat, ilyen-olyan civilnek hazudott felforgató szervezeteket, egyetemnek titulált agymosodákat? Rúgnám valagba a vén szarost, hogy a holdig repülne.
borsika
2021. április 14. 19:18
Apropó jogállamiság: nem volna-e jogos elvárás jogállamilag, hogy olyanok irányítsák a közös ügyeket, akiket erre megválasztott a pórnép? Tyuripácsit ki is választotta meg?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik