A lehető legrosszabb alkut kötötte Merkel a magyarokkal és lengyelekkel

2020. december 12. 10:20

Soros György
Project Syndicate
Ez az ára, hogy Merkel engedett a lengyel és magyar zsarolásnak.

„Egzisztenciális fenyegetéssel áll szemben az Európai Unió, ám vezetői mégis egy olyan kompromisszummal válaszolnak, amely azt sugallja, hogy a fenyegetést egyszerűen csak egy kívánsággal el lehet tüntetni. Orbán Viktor miniszterelnök kleptokrata rezsimje és az illiberális Jog és Igazságosság (PiS) kormánya pimaszul szembemegy azokkal az értékekkel, melyekre az Európai Uniót alapozták. Ha úgy kezeljük őket, mintha legitim politikai álláspontjuk lenne, melyre figyelmet érdemel és amellyel kompromisszumra kell jutni, akkor az csak tovább növeli az EU-ra leselkedő veszélyeket.

Megértem, hogy Angela Merkel német kancellár az utóbbi időben óriási nyomás alatt dolgozott. Tizenöt éve ő Németország kancellárja, 2021 szeptemberében visszavonul. Mivel Emmanuel Macron a francia szekularizmus és közbiztonság kérdéseivel van elfoglalva, ezért Merkel kvázi az egyedüli döntéshozó maradt az EU-ban.

Azt is megértem, hogy a német kancellár nem akarja, hogy Magyarország képében egy újabb állam hagyja el az uniót. Állítólag Orbán az elmúlt napokban ezt készítette elő. Az uniós költségvetés jogállamisághoz kötése ugyanis napvilágra hozta volna az Orbán-rezsim korrupciójának valódi mértékét, ezt pedig ő nem hagyhatta. Orbán a hatalomban eltöltött évtizede alatt rengeteg uniós pénzt ellopott, azt a pénzt, ami a magyar embereket illette volna meg. Nem engedheti hát, hogy bármi korlátozza személyes és politikai korrupcióját, mert ezek a lopások biztosítják rendszere működését, és cimborái támogatását.

Orbán részéről botor húzás volt az uniós költségvetést megvétózni, de ezt a blöfföt le kellett volna leplezni. Merkel sajnos leborult a magyar és lengyel zsarolás előtt. Úgy tűnik, Merkel kompromisszumot kötött Orbánnal és Lengyelország de facto vezetőjével, Jarosław Kaczyński-vel. Ez az egyezség Németország és az unió két renitens tagállama között a létező legrosszabb. A nagyrészt már kiszivárgott dokumentumban három alapvető hiba található.

Először is: a nyilatkozat jelentősen eltér az uniós intézmények által november 5-én elfogadott dokumentumtól, így hát a jogállamisági kritérium jelentősen gyengült. Sem az Európai Bizottság, sem az Európai Parlament, sem a szabályozásért küzdő, Európa Tanácsban helyet foglaló nemzeti kormányok nem engedhetik, hogy így lökdössék őket.

Másodszor: a dokumentumban két évre felfüggesztik a jogállamisági kritériumok életbe léptetését. Ez Orbánnak remek hír, mert így minden konkrét cselekvés elmarad a következő, 2022-ben esedékes magyarországi országgyűlési választásokig. Ez rengeteg időt adhat a Fidesznek, hogy törvényeket és alkotmányt módosítson. Így jogilag újradefiniálhatják a »közpénz« fogalmát, mely aztán a cimborák által tulajdonolt »alapítványokba« ömölhet. A legfőbb áldozatai Merkel és Orbán egyezségének a magyarok.

Harmadszor: a nyilatkozat ékes példája annak, hogy az Európa Tanács túllép a hatáskörén, és gúzsba köti az Európai Bizottságot, mikor annak lenne lehetősége arra, hogy az uniós törvénykezés szerint járjon el. Ez veszélyes precedens, mert kurtítja a Bizottság jogi függetlenségét, és megsérti az Európai Unióról szóló szerződést, legalább is szellemi értelemben.

Az egyezség otromba, és fittyet hány az Európai Parlament követeléseire. Ugyanakkor sürgős szükség van a 750 milliárd eurós COVID-19 helyreállítási alapra, így az EP valószínűsíthetően belemegy az alkuba. Én csak annyit tehetek, hogy kifejezem morális felháborodásomat, amelyet minden olyan ember érez, akik hisznek az EU-ban, és az unióban az európai és univerzális értékek védelmezőjét látják. Egyúttal szeretném felhívni a figyelmet, hogy a kompromisszum könnyedén megsemmisítheti az emberek uniós intézményekbe vetett bizalmát. Ez a bizalom már így is nehezen lett elnyerve, mikor létrehozták a helyreállítási alapot.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 77 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Merkel engedett a Birodalom első áldozatának és utolsó szövetségesének.

„Valamifajta istennek képzeltem magam” – írta Soros György magáról. „Igazság szerint már gyerekkorom óta voltak bennem erős messiás elképzelések, amikről tudtam, hogy kordában kell tartani, máskülönben bajba sodornak engem.
(Los Angeles Times, 2004. október 4.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés