A japán cégek adózás előtti negyedéves profitja jelentősen csökkent

2020. december 1. 10:51
A japán vállalatok adózás előtti profitja már a hatodik egymást követő negyedévben csökkent éves összevetésben az idei harmadik negyedévben.

A kedden ismertetett kormányzati adatok szerint az adózás előtti profit 12,4 ezer milliárd jen (118,9 milliárd dollár) volt a szeptember végével záródott három hónapban, ami

28,4 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.

Az idei második negyedévben az adózás előtti vállalati nyereség 11 éve legnagyobb mértékben, 46,6 százalékkal zuhant.

A vállalatok értékesítése 11,5 százalékkal esett a harmadik negyedévben éves összevetésben és ezzel már az ötödik egymást követő negyedévben mértek csökkenést.

Ugyancsak kedden közölték, hogy októberben 3,1 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta a szeptemberi 3 százalékról.

A harmadik negyedévben a japán gazdaság teljesítménye előzetes számítások szerint 21,4 százalékkal nőtt éves összevetésben, de a folyó negyedévi GDP-t várhatóan befolyásolja majd, hogy a pandémia újabb hulláma miatt ismét korlátozó intézkedéseket kellett bevezetni. A harmadik negyedévi végleges adatot december 7-én ismertetik.

Elemzők azzal számolnak, hogy a március végével záródó pénzügyi évben a japán GDP 5,6 százalékkal csökken, évek telnek el, amíg a gazdaság visszaküzdi magát a válság előtti szintre.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés