Orbán: Schulz úgy tesz, mintha ők pénzt adnának a szegényebb országoknak, pedig csak a kivitt profitból adnak vissza

2020. november 30. 17:18
Az örökölt nyugati (gazdasági) versenyelőny csökken, mert Közép-Európa felzárkózik, és a 2020-as évek végére beáll az egyenlő versenyhelyzet, „addig is több önuralmat kérünk Schulz úrtól és elvbarátaitól”, közölte Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a német szociáldemokrata párt volt elnökének címzett válaszában. Hozzátette: Martin Schulz éveken át támadta Magyarországot, mert megvédi határait, és nem fogad be bevándorlókat. „Pedig a két dolog közötti összefüggés nyilvánvaló”, jegyezte meg.

Orbán Viktor az MTI-hez eljuttatott levélben arra reagált, hogy Martin Schulz a Deutschlandfunk rádióban a sajtó elnyomásával, antiszemitizmussal és haszonleséssel vádolta Magyarországot.

Válaszában leszögezte: Martin Schulznak nincs igaza, mert állításával ellentétben a magyar sajtó szabadabb és sokszínűbb, mint a német. „Antiszemitizmus ügyben pedig elképzelhetetlen Magyarországon az, ami Németországban ma is megtörténhet, zsidó személyek nyílt zaklatása és bántalmazása” – írta a miniszterelnök.

Hozzátette: Martin Schulz éveken át támadta Magyarországot, mert megvédi határait, és nem fogad be bevándorlókat. „Pedig a két dolog közötti összefüggés nyilvánvaló” – jegyezte meg.

A kormányfő szerint Martin Schulz „legnagyobb lódítása” az uniós pénzalapokra vonatkozik. „Schulz és sok más német is úgy tesz, mintha ők pénzt adnának a szegényebb országoknak, és nettó befizetők lennének. Pedig éppen fordítva igaz: ők az egységes piacnak nevezett európai gazdasági rendszer nettó haszonélvezői. Az egységes piacon megtermelt profitjuk egy részét adják vissza a többi tagállamnak az Európai Unió költségvetésén keresztül, aminek nagyobbik része ismét náluk szokott kikötni” – közölte.

A hazai médiában a Makronóm volt az első portál, amely részletesen bemutatta azokat a nemzetközi kutatói eredményeket, amelyek szerint a nyugati cégek több profitot visznek ki az országból, mint amennyi pénz uniós támogatásként visszajön. Ráadásul, mint ebben az írásunkban rámutattunk, az uniós támogatás nagy része is visszaáramlik nyugatra, a térségünkben tevékenykedő nyugati cégek megbízásain, vagy éppen az importon (mikor uniós pénzből nyugati gépet veszünk) keresztül. 

Ez az európai gazdasági erőviszonyok realitása, és nekünk ezzel kell együtt élni – fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint „súlyos hipokrácia, ha egyes német politikusok azt várják tőlünk, hogy ezért még hálásak is legyünk”.

Kifejtette: Magyarország esetében az Európai Unió gazdagabb államai, élükön Németországgal, évente körülbelül 6 milliárd eurót visznek el különböző jogcímeken. Eközben Magyarország az unió költségvetéséből körülbelül évi 4 milliárd eurót kap – fűzte hozzá.

„A helyzet világos. Németországnak nem pénzébe kerül Magyarország uniós tagsága, hanem Németország pénzt keres rajtunk” – olvasható a miniszerelnök válaszában.

Ráadásul – mint fogalmazott – ez a német fölény nem a németek nagyobb szorgalmának vagy tudásának köszönhető. „Egyszerűen azért van így, mert Magyarország szovjet megszállás alatt élt, Németországnak pedig csak a harmada. Nyugat-Németország 45 évig tőkét halmozhatott fel, mialatt bennünket a szovjet-kommunisták folyamatosan kifosztottak” – írta.

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta: az örökölt nyugati versenyelőny csökken, mert Közép-Európa felzárkózik, és a 2020-as évek végére – részben az Európai Unió konvergenciapolitikájának köszönhetően – beáll az egyenlő versenyhelyzet. „Addig is több önuralmat kérünk Schulz úrtól és elvbarátaitól” – tette hozzá.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés