Biden szerint az Egyesült Államok „visszatér a világpolitikába”

2020. november 11. 10:00
„Az Egyesült Államok visszatér a világpolitikába” – jelentette ki Joe Biden demokrata elnökjelölt kedden Wilmingtonban tartott sajtótájékoztatóján.

Biden bizakodónak mondta magát, hogy helyre tudja állítani az országa iránti, szerinte elveszített tiszteletet. Kiemelte, hogy eddig már a világ hat vezető politikusával folytatott megbeszélést telefonon. „Elmondtam nekik, hogy Amerika visszatérőben van, már nem Amerika az egyedüli” – fogalmazott, utalva a Donald Trump elnök politikáját jellemző „Amerika az első” gondolatra. Hozzáfűzte:

beszélgetőpartnerei elragadtatással fogadták, amit mondott nekik.

Biden elmondta: kedden telefonon egyeztetett Emmanuel Macron francia államfővel, és megerősítette neki, hogy szeretné „újra dinamizálni a kétoldalú és a transzatlanti kapcsolatokat,” mégpedig a NATO és az Európai Unió révén.

Az egyik újságíró azt feszegette: ha Donald Trump nézi a sajtókonferenciát, akkor mit üzen neki, mire Biden azt felelte: „elnök úr, bizakodással tekintek a beszélgetésünk elé.”

A demokrata párti politikus mindazonáltal kifejtette:

zavarba ejtőnek tartja, hogy Donald Trump még nem ismerte el a vereségét.

De szerinte ennek nincs különösebb hatása a hatalomátadás folyamatára. Leszögezte, hogy munkatársaival már meg is kezdték a hatalomátadási folyamatot, és ezt – mint fogalmazott – „semmi nem állíthatja le.”

Nem sokkal Biden sajtótájékoztatója előtt Mike Pompeo külügyminiszter tartott sajtókonferenciát. Az amerikai diplomácia vezetője az újságíróknak arról beszélt: békés lesz az átmenet a második Trump-kormányhoz. Később hozzátette: a minisztérium minden lehetőségre felkészült.

Reagálva Pompeo szavaira, Biden úgy fogalmazott: nincsenek bizonyítékok Donald Trump és Mike Pompeo állításaira a választási szabálytalanságokról.

William Barr, a Trump-kormányzat igazságügyi minisztere hétfőn későn este zöld jelzést adott a november 3-i elnökválasztáson történt, feltételezett szabálytalanságok ügyészi kivizsgálására.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés