Meglepően gyors ütemben javul India gazdasága

2020. november 10. 12:11

Takács Zsolt
India gazdasági fellendülése gyors ütemben halad és hamarosan teljesen sínre kerülhet az ország, mivel a legtöbb paraméter pozitív irányba változik – mondta Tarun Bajaj indiai pénzügyi államtitkár november elején.

„A legtöbb paraméter javul és további növekedésre számítunk novemberben, ami tovább folytatódhat a következő hónapokban is” – mondta Bajaj, aki hozzátette, hogy

a fellendülés üteme sokkal gyorsabb, mint amire korábban számítottak a szakértők.

Az IMF szerint az indiai gazdaságot különösen mélyen érintette a korona-válság, amelynek következtében az ország gazdasága 10,3 százalékkal zsugorodhat ebben az évben, de 2021-re 8,8 százalékos bővülésre számít a Nemzetközi Valutaalap.

Az előző pénzügyi évben India GDP-je 4,2 százalékkal nőtt. A központi bank szerint 9,5 százalékkal csökkenhet az ország gazdasága ebben a pénzügyi évben.

Nirmala Sitharaman pénzügyminiszter szerint látszódnak a talpraállás jelei és a GDP változása is nullához közeli lehet ebben a pénzügyi évben.

A feldolgozóipari PMI pedig 58,9 pontra nőtt, amelyre rég nem volt példa.

A fogyasztás 12,1 százalékkal volt nagyobb októberben, mint az előző év azonos időszakában, ami a gazdasági aktivitás növekedését jelzi. A vasúti fuvarozás mértéke 15,5 százalékkal nőtt szeptemberben, 14 százalékkal pedig októberben – ismertette Bajaj, hozzátéve, hogy a koronavírus terjedése is lassuló tendenciát mutat.

(Borítókép: MTI)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés