Vissza az időben: a Biden-gazdaság a 2011-2016-os Obama-gazdasághoz lesz hasonló

2020. november 11. 13:14

Takács Zsolt
A jelenlegi helyzet alapján elmondható, hogy a Biden-gazdaság a 2011-2016-os Obama-gazdasághoz lesz hasonló, miután januárban beiktatják az Egyesült Államok új elnökét. Mindkét időszak egy válságból való kilábalással telik majd.

Az év elején Joe Biden egy összeomlásból szép lassan felépülő gazdaságot örököl Donald Trumptól. A Szenátus feltehetőleg a republikánusok kezében marad, akik egyes vélemények szerint éppen csak annyi engedményre lesznek hajlandók, hogy megakadályozzák a gazdaság és a piac bezuhanását, de minden bizonnyal meg kívánják akadályozni azt, hogy egy több billió dolláros kormányzati költéssel az új elnök gazdasági robbanást idézzen elő.

Ez azt jelenti, hogy

a Fedre marad a gazdaság fellendítése, annak összes nehézségével együtt.

A nagy bizonytalanságot az is növeli, hogy a koronavírus enyhülésével a gazdaság önmagától visszatérhet a fellendülés útjára, de ehhez a Biden-adminisztrációnak sikeresen kell kezelnie a jelenlegi egészségügyi krízist.

A pénzügyi piacokat vizsgálva az vonható le, hogy

a befektetők egy Obama-korszakhoz hasonló, nehéz és hosszan tartó talpraállásra számítanak.

A kincstári kötvények hozama meredeken esett vissza, ami azt sugallja, hogy a befektetők kisebb költségvetési (fiskális) ösztönzést, lassabb növekedést és lazább monetáris politikát várnak a Fedtől, mint azt a választás előtt gondolták.

Biden a választás előtt az ígérte, hogy elősegíti a zöldenergia és az infrastrukturális beruházások felfutását, amely a szakértők szerint több billió dolláros kiadással és rengeteg új munkahellyel járhat. Ez a törekvés Obama utolsó hat évéhez kísértetiesen hasonlít. Az egyetlen különbség, hogy ebben az időszakban a republikánusok legalább egy fontos intézményben domináltak, akik megakadályozták az óriási fiskális intézkedéseket és a kiadások visszaszorításán dolgoztak a drasztikusan növekvő államadósság miatt. Ennek következtében a Fed játszotta a domináns szerepet nem szokványos politikákkal és ez egy akadozó, lassú utat eredményezett a fellendülésben.

A legutóbbi recesszióban a Kongresszus 2009 elején elfogadott egy nagy ösztönző csomagot, amely elindította a fellendülést még abban az évben. Amikor 2011-ben a republikánusok többséget szereztek a Szenátusban, akkor ragaszkodtak a hiány csökkentéséhez, ami lassította a növekedés ütemét.

Hat évbe telt, hogy a munkanélküliségi ráta öt százalékra essen vissza a 2009-es tíz százalékról.

A Fed programjai egyértelműen hatékonyak voltak a pénzpiaci mozgás fellendítésére, de az átlagos amerikai ebből nem érzett sokat.

Jerome Powell, a Fed elnöke felhívta a figyelmet a bank eszközeinek korlátaira. Powell elmondta, hogy

a központi bank kölcsönözhet pénzt, de nem költhet.

Annak érdekében, hogy a pénz eljusson a szükséges szektorokba, a Kongresszusra van szükség – hangsúlyozta a Fed elnöke.

2022-ben újra felkérheti az új elnök Powellt, hogy további négy évig lássa el Fed-elnöki feladatait – mondta Nathan Sheets, a PGIM Fixes Income vezető közgazdásza.

Ha a Szenátus elegendő pénzt pumpál a gazdaságba és megakadályozza a csődhullámot, akkor elkerülhető lesz a gyenge ütemű fellendülés réme, de a Jefferies szakértői szerint a mentőcsomag értéke sovány, 500 milliárd és egybillió dollár körül lehet. Ami akkor elegendő, ha megfelelően ellenőrzés alá vonják a vírus terjedését.

A 12 évvel ezelőtt kirobbant gazdasági válságot egy alapvető gazdasági egyensúlyhiány okozta, amit időbe telt helyreállítani, de a koronavírus miatt kialakult válság egy meglepetésszerű sokk volt a globális gazdaság számára. Ez megadja a lehetőséget a gyors fellendülésre – írja a New York Times.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés