Romokban a kaliforniai turizmus

2020. október 12. 11:02

Takács Zsolt
Óriási veszteséget jelent a koronavírus a turizmusnak Amerika nyugati partján.

A hotelpiac gyakorlatilag csőd közelbe került San Jose-Santa Cruz és San Francisco-San Mateo régióban a korlátozásokat miatt. A gazdasági helyzet sokkal rosszabb, mint Kalifornia más területein.

„Sosem volt még ilyen rossz a helyzet” – mondta Alan Reay, az Atlas Hospitality elnöke.

„9/11 után vagy a 2009-es válságkor sem volt ennyire rossz” 

– tette hozzá.

2020 januárjában a hotelek egy szabad szobára jutó bevétele még csak egy százalékkal csökkent az egy évvel azelőtti szinthez képest Kaliforniában, 5,4 százalékkal San Francisco-San Mateoban és hat százalékkal Santa Clara-San Cruz megyében.

Április és augusztus között a 2019-es szinthez képest viszont már 65,5 százalékkal csökkent a bevétel Kaliforniában, 82,6 százalékkal San Francisco-San Mateoban és 76,9 százalékkal San Jose-Santa Cruzban. A csökkenés elsősorban a korlátozások miatt következett be és rengeteg munkahely elvesztésével járt.

A Pebble Ceach Co. hotelek üzemeltetésével foglalkozó cég 500 munkavállalótól vált meg és további elbocsátásokat helyeztek kilátásba. David Heuck, a Pebble Beach Co. vezetője szerint a koronavírus további terjedése nagyon rossz hatással lesz a turizmusra.

2019 augusztusa és 2020 augusztusa között több mint 135 ezren vesztették el munkájukat a hotel és éttermi szektorban az öböl területén, ezen belül Kaliforniában 28 százalékkal csökkent a munkahelyek száma a szektorban.

Az óriási bevételkiesés miatt sok hotel újranyitása került bizonytalan helyzetbe és sokan azt mondják, hogy

egyes egységek már soha többet nem nyitnak ki újra.

(Borítókép: MTI) 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés