Extra támogatások jönnek a hátrányos helyzetű települések vállalkozásainak

2020. október 5. 16:03
Elkezdődött a társadalmi egyeztetés a hátrányos helyzetű településeken működő kis- és mikrovállalkozások fejlesztési támogatásáról, jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára Budapesten.

György László közölte, hogy a pályázat a tervek szerint 2 és 10 millió forint közötti összeggel segítheti a szabad vállalkozási zónák 1202 településén működő társaságokat. További 162 felzárkózó településen 60 millió forint a felső határ, ám ez mindkét esetben módosulhat a visszajelzések alapján.

A támogatási intenzitás 70 százalék, a pályázat január elején kezdődhet.

Az államtitkár kiemelte, hogy mind a pályázatírás, mind a projektmenedzsment költsége elszámolható.

A felhívás ágazati korlátozásokat sem jelöl ki, vagyis

a termelő cégek mellett kereskedelmi, szolgáltató és építőipari vállalkozók is pályázhatnak

új eszközök, berendezések, gépek vásárlásával, ingatlanfejlesztéssel. Az elnyert összeg az alkalmazottak munkabérére, képzésére, vagy informatikai fejlesztésekre is fordítható. A Kedvezményezett települések gazdaságélénkítő programba, és a Felzárkózó települések programba tartozó falvak vállalkozásai, szociális szövetkezetei előminősítésen vesznek részt, amelyben az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. segíti őket.

György László a gazdasági működőképesség fenntartásával indokolta a támogatást. Értékelése szerint a gazdaságvédelmi akcióterv rövidtávon már biztosan sikeres, de közben

arra is figyelni kell, hogy a munkahelyek megőrzésére fordítható támogatások az ország minden részére eljussanak.

Mint fogalmazott, a kormány a vállalkozások üzleti és működési feltételeinek javításával a hátrányos helyzetű térségek népességmegtartó erejét növeli.

Az államtitkár kiemelte, hogy a beruházási támogatásokkal együtt

a kormány új munkahelyek létrehozására tízszer nagyobb összeget fordított, mint a meglévők védelmére.

Ennek is köszönhető, hogy az augusztusi adatok alapján a foglalkoztatottak aránya meghaladta a 4,5 milliót, ez mindössze 18 ezerrel marad el az egy évvel korábbitól.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés