Bajba került az Alföldvíz Zrt.

2020. szeptember 25. 10:19
Közgyűlést hívott össze péntek reggelre az Alföldvíz Zrt., ahol a társaság az alaptőke több 2,5 milliárd forintos leszállítására és a törzsrészvény névértékének jelentős csökkentésére tett javaslatot. A dokumentumban a víziközmű-szolgáltató cég forrásbevonás hiányában nem zárja ki a gazdasági ellehetetlenülést.

A javaslat több tagönkormányzat csütörtöki képviselő-testületi ülésén szerepelt, az alaptőke 4,1 százalékával rendelkező Orosháza honlapján közzé is tette az Alföldvíz előterjesztését.  

Mint az Alföldvíz az előterjesztésben írja: nem látnak más gazdasági megoldást a társaság tőkeszerkezeti egyensúlyának helyreállítására, mint a 3 milliárd 815 millió forintos alaptőke leszállítását 2 milliárd 564 millió forinttal, veszteségrendezés érdekében 1 milliárd 251 millió forintra. Emellett 555 darab, összesen 7 millió 770 ezer forint névértékű saját részvényét bevonja; és törzsrészévényét 9 ezer 400 forinttal 4 ezer 600 forintra csökkenti.

A 2019. évi veszteség (csaknem 2,7 milliárd forint) rendezése érdekében alaptőke-leszállítást kell végrehajtani azzal, hogy ezt követően tőkeemelés vagy más egyéb intézkedés végrehajtása szükséges – olvasható az előterjesztésben. „Ennek hiányában a táraság nem tudja teljesíteni a törvényes működés feltételeit” – írták.

Az Alföldvíz Zrt. 2019-es – az előterjesztéshez csatolt – beszámolója szerint az üzemi tevékenység eredménye 647,8 millió forint veszteség; az adózott eredmény mínusz 2,7 milliárd forint. Jegyzett tőkéje 3,8 milliárd, saját tőkéje 1,7 milliárd, azaz a saját tőke a veszteség miatt az alaptőke kétharmadára csökkent, ami az alapszabályba és jogszabályba is ütközik.

A 2020-as becslés szerint a saját tőke és az alaptőke aránya külső beavatkozás nélkül 15,7 százalékra csökkenne, ami „felveti már a hitelezői igények kielégítésének veszélyeztetését is” – olvasható az előterjesztésben.

Csütörtöki képviselő-testületi ülésén Orosháza vezetése úgy határozott, hogy a pénteki közgyűlésen tartózkodni fog a szavazásnál – tudósított az OrosCafe városi hírportál. Békéscsabán zárt ülésen tárgyalt csütörtökön a közgyűlés a témáról.

Az Alföldvíz Zrt. januárban 1,713 milliárd forintos alaptőke-emelési kéréssel fordult a tulajdonos önkormányzatok felé a működéshez szükséges forrás megteremtése érdekében, ám a kérést forrás hiányában a tagok elutasították.

A társaságnál 2017 nyarán tervezték, hogy többségi állami tulajdonba kerülnek, ám az akkori, június végi közgyűlésen az állam részéről a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. visszavonta 1 milliárd 700 millió forintos tőkeemelési szándékát, így nem változott a tulajdonosi szerkezet.

Az Alföldvíz Zrt. elsősorban Békés és Csanád-Csongrád megyében, 131 településen lát el víziközmű szolgáltatási feladatokat, 541 ezer ember ellátását biztosítva. Legnagyobb tulajdonnal, 32,8 százalékkal Békéscsaba rendelkezik; az állami tulajdonrész 28 százalékos.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés