Német kórházat ért hackertámadás, meghalt egy beteg

2020. szeptember 23. 09:49

Orosz hackerek hajthattak végre informatikai támadást a németországi Düsseldorf egyetemi klinikája ellen, jelentette kedden a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádió.

2020. szeptember 23. 09:49
null

A beszámolók szerint az észak-rajna-vesztfáliai igazságügyi minisztérium a tartományi törvényhozás (Landtag) illetékes bizottságának megküldött jelentésében azt írta, hogy a szeptember 11-re virradóra végrehajtott támadásban a DoppelPaymer nevű kártékony szoftvert vetették be, amelyet régóta használnak Oroszországban működő hackercsoportok.

A nyomozás előzetes megállapításai alapján a támadás egy globális zsarolószoftver-művelet része volt, amelynek egyedüli célja a haszonszerzés, az ügynek nincs politikai vonatkozása.

A támadásban a düsseldorfi Heinrich Heine egyetem klinikáján használhatatlanná vált harminc szerver. Az informatikai rendszer összeomlása megzavarta a kórház működését. Ezért nem tudtak fogadni egy sürgős ellátásra szoruló beteget, akit a Düsseldorf melletti Wuppertalba kellett szállítani. A beteg meghalt. Az eset miatt elindítottak egy második nyomozást is, gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával. Az eljárásban tisztázni kell, hogy a páciens túlélési esélyei jobbak lettek volna-e, ha el tudták volna látni a düsseldorfi klinikán.

A támadók pénzt követeltek a szerverek működőképességének helyreállításáért.

A rendőrség a zsarolólevélre válaszul közölte az ismeretlen elkövetőkkel, hogy műveletük minden bizonnyal célt tévesztett, hiszen egy kórház működését akadályozza. A támadók erre megadták a zsarolószoftver ártalmatlanításához szükséges kódokat. Azonban a informatikai rendszer még mindig nem állt helyre teljesen, így Észak-Rajna-Vesztfália tartomány fővárosának legnagyobb klinikáján továbbra sincs betegfelvétel a központi sürgősségi osztályon.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik