Óriási ígérettel bújt ki a bírság alól a Tesco: ez sokak életét könnyítheti meg

2020. szeptember 22. 12:19
Elfogadta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Tesco 407 millió forintos kötelezettségvállalását, amelynek értelmében az áruházlánc fejleszti, valamint az egész országra kiterjeszti a kiszállítással kapcsolatos szolgáltatásait – közölte Rigó Csaba Balázs, a hivatal elnöke hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

A versenyhivatal azért folytatott eljárást a Tesco-Global Áruházak Zrt.-vel szemben, mert az áruházlánc nem tette egyértelművé, hogy honlapja valójában nem webáruház, hanem online bevásárlás szolgáltatást nyújt, és a rendelések jelentős részénél fordul elő legalább egy helyettesített vagy hiányzó termék, amivel a fogyasztó csak az átvételkor szembesül – hangsúlyozta a GVH elnöke.

Az eljárás során a Tesco kötelezettséget vállalt arra, hogy 15 nap alatt egyértelművé teszi honlapját. Emellett három hónap múlva valódi webáruházat is üzemeltet majd az eddigi szolgáltatásával le nem fedett területen, azaz elsősorban a kisebb településeken; itt 3000 termék, jelentős részben tartós élelmiszer lesz elérhető.

A webáruházat hat hónap múlva országos lefedettségűvé teszi az áruházlánc

– közölte Rigó Csaba Balázs.

A GVH elnöke kiemelte, hogy ilyen vállalásra Magyarországon eddig még nem volt példa. A versenytanács bírság helyett elfogadta a Tesco kötelezettségvállalását, mert a szolgáltatás javulása hasznos a fogyasztók, különösen a vidéki lakosság számára, és hatékony megoldás a jelenlegi járványügyi helyzetben. Ugyanakkor az új szolgáltatás nem jelent majd konkurenciát a falusi kis boltok friss termékeinek, mert a webáruházban főként tartós élelmiszereket lehet majd rendelni – tette hozzá.

Mint mondta, a megoldás versenyre serkentheti a kiskereskedelmi szektor hasonló szolgáltatóit.

Tóth András, a GVH elnökhelyettese ismertette, sok panasz érkezett a hivatalhoz amiatt, hogy az online vásárlásnál a fogyasztók által látható felület nem volt összekötve a raktárkészlettel, így nem valós információkat kaptak.

Az elnökhelyettes piactisztító eljárásként értékelte a hivatal által elfogadott megoldást.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nekünk a Tesco szállít házhoz, emellett döntöttünk a Covid miatt. Valóban, egy-egy termék helyett helyettesítőt hoznak, legutoljára friss élesztő helyett port, még nem dolgoztam ilyennel, remélem, beletanulok. Viszont minden alkalommal adnak valami kis ajándékot, pl. dobozos üdítőt.

Olyan termékek is kaphatók így, amik a szomszéd falu Tescojában nincsenek, pl. szuper füstölt makréla, kétféle, egyik jobb, mint a másik, Findus márkájú, fagyasztott zöldség, ilyesmik. Fagyasztott zöldségből kifejezetten nagy a választék.

A sánta magyar KKV kereskedelem kapott egy púpot is.
Hurrá, győztünk!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés