Lendületet vesztett az amerikai gazdaság motorja

2020. szeptember 22. 13:18

A fogyasztói kiadások mértéke csökkent az Egyesült Államokban augusztusban. A kiskereskedelmi forgalom visszaesése mögött feltehetőleg a kiegészítő munkanélküli segély visszanyesése állt, ami több millió amerikai embert érintett.

2020. szeptember 22. 13:18
null
Takács Zsolt

Legalább 29,6 millió ember él jelenleg munkanélküli segélyen az Egyesült Államokban.

A fogyasztói költések jelentik az amerikai gazdaság motorját,

de Gregory Deco, az Oxford Economics közgazdásza szerint a fogyasztók egyre elővigyázatosabbak a kiadásaikkal kapcsolatban.

A szakértők szerint, ha a Kongresszus nem lép valamit a munkanélküli segély kérdéskörben, akkor a fogyasztói kiadások tovább csökkennek, leginkább az alacsony jövedelemmel rendelkező háztartások esetében. A kiskereskedelmi forgalom – a járművek, üzemanyag, építőanyag, étkezési szolgáltatás kivételével – 0,1 százalékkal csökkent augusztusban a júliusi 0,9 százalékos növekedés után.

A Reuters közgazdászai 0,5 százalékos kereskedelmi forgalom növekedésre számítottak augusztusban, de a növekedés 0,6 százalék lett az éttermek és bárok újranyitása következtében.

A koronavírus a szolgáltatószektort érintette legmélyebben és az itt elköltött dollárok továbbra is 10 százalékkal a koronavírus előtti szint alatt vannak.

Az amerikai tőzsde viszont növekedett, mert a befektetők arra számítottak, hogy a FED továbbra is kitart az alacsony alapkamat mellett és a dollár is stabil maradt.

A kereskedelmi forgalom csökkenése azt jelzi, hogy

a munkaerőpiaci fellendülés is sebességet vesztett a májusi, júniusi növekedést követően.

A korábban létrehozott szövetségi, 600 dolláros heti extra munkanélküli segélyt már heti 300 dollárra csökkentették, ráadásul ez nem minden államban érhető el. A közgazdászok szerint ez az intézkedés 70 milliárd dollárt vett el az amerikaiaktól, ami gyengítheti a fogyasztást.

Chris Rupkey, az MUFG vezető közgazdásza szerint az optimista, 7 százalékos negyedik negyedévi amerikai gazdasági növekedésről szóló előrejelzés instabil lábakon áll.

(Borítókép: MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik