Lassult az amerikai gazdasági előrejelző index növekedése augusztusban

2020. szeptember 21. 10:10
Elemzők által vártnál nagyobb mértékben lassult a Conference Board gazdaságkutató intézet amerikai makrogazdasági folyamatokat 3-6 hónapra előre jelző indexének a növekedése augusztusban.

Az intézet pénteken azt közölte, hogy a tíz makrogazdasági mutatót összesítő indikátor (Leading Economic Indicator/LEI) értéke augusztusban 1,2 százalékkal 106,5 pontra emelkedett a júliusi 2 százalékos és a júniusi 3,1 százalékos erősödést követően.

A LEI 100 pontos értéke a 2016-os helyzetet tükrözi.

Elemzők az augusztusi index valamivel nagyobb, 1,3 százalékos növekedésével számoltak.

A Conference Board egyik vezetője rámutatott arra, hogy az augusztusi erősödés ellenére a LEI még mindig recessziós szinten áll, a mutató 4,7 százalékkal elmarad a februáritól.

A LEI index tíz amerikai makrogazdasági mutatóból képzett összetett indikátor, amelynek kiszámításánál figyelembe veszik egyebek között a részvényárfolyamok alakulását, a fogyasztói bizalom várható változásait, a feldolgozóipari ágazat és a szolgáltató szektor teljesítményét.

Az Egyesült Államok hazai összterméke (GDP) 5,0 százalékos évesített ütemben csökkent az első negyedévben, a második negyedévben pedig 31,7 százalékkal. Szakértők a harmadik negyedévre már a gazdaság növekedését várják.

(MTI)
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés