A vártnál jobban teljesített az euróövezeti ipar júliusban

2020. szeptember 15. 10:41

Az előző havinál kevésbé, de a várakozásokat kissé meghaladó mértékben nőtt júliusban az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfői jelentése alapján.

2020. szeptember 15. 10:41
null

Az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése szezonális kiigazítással 4,1 százalékkal nőtt júliusban az előző havihoz képest a piacok által várt 4,0 százalék helyett. Júniusban 9,5 százalékos volt a havi növekedés.

Az ipari termelés éves bázisú visszaesése júliusban 7,7 százalékra csökkent a júniusi 12,0 százalékról.

A piac nagyobb, 8,2 százalékos lemaradást várt júliusra éves összehasonlításban.

Az euróövezet ipari termelése februárban még csak 2,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A járványvédelmi korlátozások miatt márciusban az elmaradás 13,4 százalékra, majd áprilisban 28,6 százalékra nőtt. Májusban 12,2 százalékos havi növekedéssel 20,4 százalékra mérséklődött a 12 havi csökkenés, majd júniusban 12,0 százalékra és júliusban 7,7 százalékra.

Az Európai Unió 27 tagállamában az euróövezetével megegyező 4,1 százalékkal nőtt szezonális kiigazítással júliusban az ipari termelés az előző havihoz képest.

Júniusban 9,6 százalékos volt az ipari termelés havi növekedése az EU-ban.

Júliusban az EU ipari termelése 7,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, már kisebb mértékben a júniusi 11,3 százaléknál. Februárban még 1,5 százalék volt az ipari termelés éves bázisú csökkenése, ami márciusban 12,1 százalékra, majd áprilisban a legnagyobb mértékűre, 27,7 százalékra duzzadt. Májusban 11,5 százalékos havi növekedéssel   20,1 százalékra mérséklődött az ipari termelés éves elmaradása.

Havi összevetésben Portugáliában nőtt a legnagyobb mértékben az ipari termelés júliusban, 11,9 százalékkal. Spanyolországban 9,4 százalékos, Írországban 8,3 százalékos, Olaszországban 7,4 százalékos, Magyarországon 7,1 százalékos volt a havi növekedés.

Csökkenést csak három országban regisztráltak havi bázison: Dániában 4,9 százalékosat, Lettországban 0,8 százalékosat és Belgiumban 0,5 százalékosat.

Éves összevetésben Dániában csökkent a legnagyobb mértékben az ipari termelés, 13,6 százalékkal. Németországban 11,6 százalékos, Portugáliában 9,6 százalékos volt az éves csökkenés. Magyarországon az EU 7,3 százalékos átlagánál nagyobb, 7,7 százalékos volt az ipari termelés éves csökkenése júliusban.

Az ipari termelés csak Írországban és Lengyelországban haladta meg júliusban az egy évvel korábbit, 15,6 százalékkal és 0,9 százalékkal.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik