Trump: Amerikát ismét a világ gyártási szuperhatalmává tesszük, akár a kínai kapcsolatok szétkapcsolásával

2020. szeptember 7. 23:59
Donald Trump amerikai elnök a hétfői sajtókonferenciáján felvetette Washington és Peking gazdasági kapcsolatainak esetleges szétcsatolását.

Szeptember első hétfője az Egyesült Államokban minden évben a munka ünnepe, fizetett szabadsággal járó nemzeti ünnep. Ezért is keltett meglepetést Washingtonban Trump váratlan sajtótájékoztatója a Fehér Házban.

Az amerikai elnök viszonylag hosszasan foglalkozott Kínával.

„Dollármilliárdokat veszítünk, és ha nem üzletelnénk velük (a kínaiakkal), akkor nem veszítenénk dollármilliárdokat. Ezt hívják szétkapcsolásnak, kezdjenek csak el gondolkodni erről” – fogalmazott Trump.

Közölte: mindent megtesz azért, hogy a Kínába kiszervezett munkahelyeket visszavigye az Egyesült Államokba.

Ígéretet tett arra, hogy megtiltja a szövetségi kormányzat szerződéskötéseit olyan amerikai vállalatokkal, amelyek kiszervezik, vagy már ki is szervezték a munkahelyeiket Kínába. Adók kivetését helyezte kilátásba azon amerikai cégek számára, amelyek, úgy fogalmazott, cserben hagyják Amerikát, és Kínában vagy másutt hoznak létre állásokat.

„Amerikát ismét a világ gyártási szuperhatalmává tesszük, és egyszer s mindenkorra véget vetünk annak, hogy Kínára támaszkodjunk.

Akár a kapcsolatok szétkapcsolásával, akár masszív adók kivetésével

történik ez, amit már korábban is megtettünk, de véget fogunk vetni a Kínára támaszkodásnak” – hangsúlyozta Trump.

Kijelentette, hogy demokrata párti kihívója, Joe Biden elnökjelölt puha Kínával szemben.

„Ha Biden győz, Kína győzedelmeskedik, mert Kínáé lesz ez az ország” – hangoztatta.

Az elnök bírálta Kamala Harris demokrata párti alelnökjelöltet is, mert szerinte átpolitizálja a járványellenes harcot. „Felelőtlen vakcinaellenes retorikát” vetett Harris szemére. A politikusnő ugyanis vasárnap egy televíziós interjúban azt fejtegette, hogy nem bízik annak a vakcinának a hatékonyságában, amelyet még a novemberi elnökválasztás előtt fejlesztenek ki, mert szerinte nem a tudósok mondják majd ki az utolsó szót a forgalmazás ügyében.

Elemzők már Harris interjúja után emlékeztettek Anthony Faucinak, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet igazgatójának, a Fehér Ház tanácsadói csoportja egyik tagjának múlt héten tett nyilatkozatára, amelyben hangsúlyozta, hogy a kutatókra nem nehezedik politikai nyomás senki részéről.

Újságírói kérdésre válaszolva Trump kitért az Északi Áramlat 2 földgázvezetékre is. Úgy vélekedett, hogy Németországnak fel kellene mondania a gázvezetékre vonatkozó szerződést Oroszországgal.

„Németország nagyon meggyengült helyzetben van energetikai szempontból. Nagyon rossz helyzetbe manőverezték magukat” – fogalmazott. Ugyanakkor megjegyezte: lehet, hogy Berlin nem is lesz képes kihátrálni az Északi Áramlat 2 projektjéből.

Angela Merkel szóvivője hétfőn jelezte: a német kancellár elképzelhetőnek tartja, hogy leállíttatják az orosz földgázt Németországba szállító Északi Áramlat 2 vezeték építését, válaszul Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezésére.

(MTI, fotó: MTI/EPA/UPI pool/Kevin Dietsch


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bizony, a mai Amerika már alkalmatlan erre a gyártási szerepre. Ez az egész csak a választásról szól.

Nekünk, Magyarországnak, nem is érdekünk ez, csak az a fontos, hogy a nagy technológiai beszállítók, az USA, Dél-Korea és Kína, sakkban tartsák egymást és ne kerüljenek monopolhelyzetbe.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2020. szeptember 8. 6:04

Ehhez az USA-munkabéreket min. 50%-kal kellene csökkenteni, és
... a szétdrogozott mai 10-20-as nemzedéket munkára fogni.
Ez nem lenne lehetetlenegy normális országban, , de a BLM-hisztéria tudatrombolása fogva tart.

Az amerikai (és a legtöbb) demokratikus választás bullshitverseny. Arra szavazol, akiről azt feltételezed, hogy kevesebbet árt.

A huszadik század majdnem Amerika évszázada volt, a huszonegyedikért még pörög a kocka.

Azért, mert aki nem külsős, mint Trump, az mind igazodik a globálbal PC világképhez.
Mint a németeknél, mindegy, hogy szocdem vagy kereszténydemokrata, ugyanazt mondja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés