Az újraiparosítás és a munkahelyteremtés az új francia zöld élénkítőcsomag célja

2020. szeptember 3. 22:18
A francia kormány csütörtökön bemutatott 100 milliárd eurós gazdaságösztönző csomagja a koronavírus-járvány okozta recesszió leküzdésén túl 2030-ra készíti elő Franciaországot, de az egyik legfőbb célja a közvetlen munkahelyteremtés.

„Franciaország átvészelte (az egészségügyi krízist), de vitathatatlanul meggyengült” – ismerte el a programot bemutató párizsi sajtótájékoztatón Jean Castex miniszterelnök, aki történelmi méretűnek és történelmi ambíciókkal bírónak nevezte a gazdaságösztönző csomagot, amely szavai szerint a teljes gazdaságra ösztönző hatással fog bírni, illetve konkrét és érezhető eredményeket fog produkálni.

A program legfőbb prioritása a munkahelyteremtés, miután becslések szerint idén 800 ezer munkahely szűnhet meg a járvány miatti korlátozások következményeként.

A kormány célja, hogy a programnak köszönhetően közvetlenül legalább 160 ezer munkahely jöjjön létre.  

A miniszterelnök reményei szerint Franciaország 2022-re érheti el ismét a járvány előtti gazdasági szintet. Ehhez a gazdaság minden szereplőjének felelősségvállalását kérte: „a vállalatoktól munkafelvételt, elsősorban a fiatalok körében, a szociális partnerektől párbeszédet és a megállapodások keresését, az önkormányzatoktól pedig azt, hogy az állammal együtt beruházzanak azért, hogy a háztartások is befektessenek és fogyasszanak, ahelyett, hogy megtakarítanának”.

A 100 milliárd eurót két év alatt kívánja a kormány a gazdaságba injektálni, amely a számítások szerint idén 11 százalékkal eshet vissza, és legalább 10 százalékra emelkedik a munkanélküliség.  

A járvány kezdete óta a kormány már 460 milliárd euró gyorssegélyt injektálta a gazdaságba.

A középtávú 100 milliárd eurós gazdaságösztönző programnak három nagy része van: az ökológiai átmenet támogatása, a vállalatok versenyképességének erősítése, és a társadalmi kohézió megőrzése.

Harmincmilliárd eurót szán a kormány a gazdaság kizöldítésére, amit hatalmas lépésnek nevezett Barbara Pompili környezetvédelmi miniszter. A Zöldek vezetője Julien Bayou szerint azonban csak egyszeri befektetésről van szó, amely egyértelműen elégtelen.

A közlekedésfejlesztés 11 milliárd eurót kap, amelyből 4,7 milliárd euró jut az állami vasúttársaságnak, az SNCF-nek. Hétmilliárd eurót pedig az épületek energetikai modernizálására költ el a kormány.

A vállalatok versenyképességének növelésére szánt 35 milliárd euróval

a vidék újraiparosítása a kormány célja.

Az összegből 20 milliárd euró adócsökkentés, az önkormányzatok tiltakozása ellenére, a vállalatoktól beszedett helyi adóknak ugyanis azok voltak eddig a legfőbb haszonélvezői.

A kormány támogatni fogja a gyártótelepek hazatelepítését külföldről,

valamint az innovációt és a mesterséges intelligencia fejlesztését.

A csomag keretében a hazai ipart is fejlesztenék, hogy szuverén és versenyképes legyen a francia gazdaság.

A fő cél a stratégiai szektorok megerősítése,

az adócsökkentés és ezen keresztül a kkv-k támogatása.

A kormány jelezni kívánja azt is, hogy a legszerényebbekről és a leginkább rászorulókról sem feledkezik meg, akiket tömegesen fenyeget a munkahelyük elvesztése. Ezért a társadalmi kohézió megőrzésére szánt 35 milliárd euróból 15 milliárd jut a munkahelyteremtésére.

A programhoz 40 milliárdot az uniós helyreállítási alapból, 60 milliárdot pedig a nemzetközi piacról felvett hitelekből biztosít a kormány, és ezzel az év végére a GDP 121 százalékára emelkedhet az államadósság a tavalyi 100 százalékról. A kormány abban bízik, hogy az adósságnövekedés 2025-re megtérülhet, ha a programmal sikerül elérni a termelés újbóli beindítását, úgy hogy egyáltalán nem lesznek adóemelések addig.

(MTI, Makronóm)
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés