Augusztusban sem tört meg a kínai gazdaság gerince

2020. augusztus 31. 10:58

Stabil maradt a kínai feldolgozóipar teljesítménye augusztusban, miközben a szolgáltató szektor lendületes javulást mutatott a koronavírus-járvány visszaszorítása után fokozatosan helyreálló keresletnek köszönhetően.

2020. augusztus 31. 10:58
null

A hétfőn közölt adatok szerint a nemzeti statisztikai hivatal, valamint a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 51,0 pontra csökkent augusztusban. Elemzők 51,2 pontra számítottak a júliusi 51,1 pont után. A feldolgozóipari BMI augusztusban immár hatodik egymást követő hónapja állt a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb fölött.

A kisvállalatok tevékenységét tükröző részindex júliusról 0,9 ponttal 47,7 pontra gyengült augusztusban. Csao Csing-ho, a statisztikai hivatal vezető szakértője az adatokhoz mellékelt közleményben kiemelte: a felmérésben részt vevő kisvállalatok több mint fele gyenge keresletre panaszkodott, sokan pedig pénzügyi nehézségekről számoltak be. Az elmúlt hónapokban esőzések és árvizek sújtotta dél-kínai tartományokban működő vállalatok pedig a nyersanyagok beszerzésének akadályoztatását, a megcsappant keresletet és a termelés visszaesését sorolták augusztus főbb kihívásai között.

A termelésre vonatkozó részmutató augusztusban 53,5 pontra ereszkedett a júliusban mért 54,0 pontról. Az új megrendelések állománya az előző hónapról 0,3 ponttal erősödve 52,0 pontra nőtt, ezzel immár negyedik hónapja maradt növekedési pályán. Csao rámutat: a termelés, valamint az új megrendelések állományának részindexe közötti különbség március óta a legkisebbre szűkült augusztusban.

Javulás volt megfigyelhető a kivitel terén: az új exportmegrendelések állományát tükröző részindex a múlt hónaphoz képest 0,7 ponttal emelkedve 49,1 pontra bővült augusztusban, egyre közelebb kerülve az 50 pontos küszöbhöz. A javulást Csao a külkereskedelem stabilizálását célzó intézkedéseknek tulajdonította.

A feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektorban jelentős javulást mértek augusztusban. A gazdaság több mint felét biztosító szektor beszerzésimenedzser-indexe a hatodik hónapja emelkedve 55,2 pontra emelkedett a júliusban mért 54,2 pontról. Az adat 2017. szeptembere óta a legerősebbnek számít, akkor 55,4 pontot mértek.

A szolgáltató szektor teljesítménye a múlt hónaphoz képest 1,2 ponttal 54,3 pontra nőtt. Csao hangsúlyozta: a belföldi kereslet gyorsuló ütemben javul, elősegítve a vendéglátás, a kultúra, illetve a sport és szabadidős tevékenységeket biztosító ágazatok helyreállását. Az építőipari szektor teljesítményét tükröző alindex ezzel szemben júliusról 0,3 ponttal csökkent, 60,2 pontra ereszkedve az év nyolcadik hónapjában. A kereslet javulására utal mindazonáltal, hogy az új megrendelések állományát tükröző alindex nőtt júliushoz képest: az építőiparban 56,4 százalékra, a szolgáltató szektorban pedig 51,5 százaléka erősödött.

Az üzleti várakozások részindexe 0,1 ponttal 62,1 pontra ereszkedett a múlt hónapról, ám továbbra is a piac alakulásával kapcsolatos optimizmusról árulkodik.

A feldolgozó- és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index 54,5 pontra bővült a júliusi 54,1 pontról.

Kína gazdasága a járvány bénító hatásai nyomán 6,8 százalékkal esett vissza az idei első negyedévben, először zsugorodva az óta, hogy 1992 első negyedévében elkezdték közzétenni a bruttó hazai termékre (GDP) vonatkozó hivatalos adatokat. A második negyedévben azonban a kínai GDP már 3,2 százalékkal nőtt éves összevetésben.

Egyes szakértők úgy vélik, hogy amennyiben az országban nem alakul ki ismét súlyos járványhelyzet, a kínai gazdaság az év második felében javuló irányban haladhat tovább. Mások azonban a növekedés lassulására számítanak, az egészségügyi cikkek exportjának csökkenését, a felgyülemlett kereslet lecsendesülését, valamint az Egyesült Államok és Kína közötti feszültségek fokozódását előre jelezve.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flesh ripper
2020. augusztus 31. 22:19
Sajnos igaza van. De a nyakas magyarok nem bírnak a viszketeg picsájukon nyugodni, még dögvész idején sem! Ez van:(
egyvilág
2020. augusztus 31. 16:26
Egy alapos általános összefoglaló a gazdasági növekedésről (és fejlődésről): https://egyvilag.hu/temakep/097.shtml
Harangláb
2020. augusztus 31. 16:11
Kína lesz a nyertese az egésznek.
Párhuzamos különvélemény
2020. augusztus 31. 16:10
"de a belföldi gazdaság növekedése tovább folytatódik" Nem is szólva majd' egész Ázsiáról körülöttük. Vietnám, Korea, Malájzia, stb. (India továbbra sem tud beindulni. BRICS. Dél-Afrikát kinyírták. India téblából. Brazília inog. Oroszország örök karanténban. Kína... egy vírus esetleg?)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik