Nagy bajban van a szingapúri gazdaság

2020. augusztus 18. 21:02

Takács Zsolt
A szingapúri gazdaság gyengébben teljesített a második negyedévben, mint azt korábban gondolták a szakértők. Az adatok fényében a gazdasági talpraállás tovább tarthat a kereskedelemtől nagymértékben függő országban, mint amire számítani lehetett.

Éves bázison az ország GDP-je 13,2 százalékkal csökkent a második negyedévben. A kormányzat ennél enyhébb, 12,6 százalékos zsugorodásra számított.

Szingapúrban a második negyedévben szinte végig életben voltak a korlátozások, amely nagyon rossz hatással volt a gazdaságra. A kereskedelmi miniszter szerint

a fájdalmas igazság, hogy a fellendülés még nem most kezdődik meg.

A kormány szerint az éves GDP csökkenés 5-7 százalék között alakul majd a korábbi 4-7 százalékos előrejelzés helyett. A szállítás és turizmus szektora sosem csökkent még akkora mértékben, mint most, hosszú évek növekedését eltörölve.

Szingapúr GDP-nek alakulása

A kereskedelmi miniszter szerint az elmúlt két-három év növekedése teljesen eltűnt. Szezonálisan kiigazított alapon a második negyedévben 42,9 százalékkal csökkent a GDP az előző három hónaphoz képest, amely magasabb, mint a kormány által várt 41,2 százalék.

Az első két negyedév csökkenése után az ország technikai recesszióba került.

A Monetáris Hatóság lazított a monetáris politikán márciusban és a kormány is 72 milliárd dolláros mentőcsomaggal próbálta enyhíteni a koronavírus hatásait.

Szingapúr az egyik leginkább nyitott gazdaság a világon, így az export meghatározó az országban és ez a globális kereskedelemben tapasztalható akadozás miatt még nagyobb veszélybe sodorhatja az ország gazdaságát.

(Borítókép: MTI)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés