GKI: Augusztusban kissé romlott a fogyasztói bizalmi index

2020. augusztus 12. 09:50

A GKI fogyasztói bizalmi indexe az áprilisi zuhanást követően három hónapon át lassuló ütemben, de emelkedett, augusztusban viszont a várakozások kissé romlottak: a júliusi mínusz 26,9 pontról mínusz 29,6 pontra süllyedt a mutató – közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb felmérésének adatai alapján.

2020. augusztus 12. 09:50
null

Hozzátették, hogy ez kedvezőbb a júniusi mínusz 32,8 pontnál, de sokkal rosszabb a válság előtt, márciusban mért mínusz 12,1 pontnál.

A közlemény szerint a lakosság saját pénzügyi helyzetéről alkotott véleményét tükröző index júliusra az áprilisi esés kétharmadát dolgozta le, majd augusztusban a júliusi emelkedéssel közel azonos mértékben romlott. A magyar gazdaság jövőbeni helyzetének megítélése viszont augusztusban is jelentősen javult, négy hónap alatt az áprilisi esésének 70 százalékát dolgozta le a mutató.

Áprilisban legnagyobb mértékben a várható munkanélküliségre vonatkozó várakozások zuhantak, majd három hónapos javulás után augusztusban – igaz csak hibahatáron belül – de újra romlottak, így négy hónap alatt ez a mutató az áprilisi esésnek csak 54 százalékát tudta ellensúlyozni.

Áprilisban a sokkhatás legkevésbé az emberek saját jövőbeni megtakarítási képességet érintette, ráadásul május-júliusban a mutató a márciusi szintje fölé emelkedett, augusztusban viszont jelentősen csökkent az értéke.

Az inflációs várakozások viszont enyhültek.

Ugyanakkor megjegyezték, hogy a lakosság a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási feltételeit az előző hónaphoz képest érdemben romlónak, míg a következő egy évre vonatkozóan némileg javulónak (bár továbbra is kedvezőtlennek) érzékelte augusztusban.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik