Több mint másfél éves csúcsra erősödött az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye

2020. augusztus 06. 11:25

Több mint másfél éves csúcsra erősödött az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye júliusban, miután a koronavírus-járvány terjedését akadályozó szigorú intézkedések további lazításának eredményeként élénkült a kereslet, ez derült ki az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató felmérésének hétfőn közölt végleges adataiból.

2020. augusztus 06. 11:25
null

A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 51,8 pontra emelkedett júliusban, ami 4,4 ponttal haladja meg a júniusi 47,4 pontot. Elemzők az előzetesen megadott 51,1 ponttal azonos értékre számítottak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Júliusban az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménymutatója 2019 januárja (50,5 pont) óta először került az 50 pontos küszöb fölé, és 2018 novembere óta a mostani volt a legerősebb érték.

A működési feltételek javulásának fő hajtóereje a termelés és a rendelésállomány növekedése volt. A termelés 2019 januárja óta először emelkedett, a megrendelések állománya pedig közel két éve először nőtt. A hazai és külföldi kereslet egyaránt erősödött, az új exportmegrendelések még ha csak szerény mértékben is, de 2018 szeptembere óta először gyarapodtak.

A termelés és a megrendelések növekedésének ellenére a vállalatok továbbra is kapacitásuk alatt működnek. A teljesítésre váró megrendelések júliusban a 23. egymást követő hónapban csökkentek, igaz csak enyhe mértékben. A vállalatok további munkaerőleépítést hajtottak végre, így már a 15. egymást követő hónapban csökkent a foglalkoztatottak száma. A kilátásokat tükröző mutatók viszont javultak: az üzleti bizalom január óta a legmagasabb szintre kúszott fel, a vállalatok bíznak abban, hogy a következő 12 hónapban a járvány lecsengésével párhuzamosan folytatódik a termelés és az új megrendelések terén tapasztalt emelkedő trend.

A felmérés által felölelt hét euróövezeti ország közül Spanyolország teljesített a legjobban, 53,5 pontos értékkel 27 havi csúcsra kúszott fel a feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe. Olaszországban 51,9 ponttal 25 havi, Franciaországban 52,4 ponttal 22 havi, Ausztriában 52,8 ponttal, Németországban pedig 51,0 ponttal egyaránt 19 havi csúcsra emelkedett a BMI. Az 50 pontos küszöb alatt csak Görögország és Hollandia maradt, 48,6 ponttal, illetve 47,9 ponttal.

Az adatokat kommentálva Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza rámutatott: nagyon kedvezően indult a harmadik negyedév az euróövezet feldolgozóiparában, miután a kereslet emelkedése közel kétéves csúcsra pörgette fel a termelés ütemének növekedését. Aggodalomra ad viszont okot a foglalkoztatottak számának csökkenése, mivel valószínűleg a munkaerőpiaci helyzet alakulása határozza majd meg a gazdaság fellendülésének pályáját. A munkanélküliség növekedése, a munkahely biztonságának elveszítése, a járvány újabb hullámai és a közösségi távolságtartás szigorú előírásai bizonyosan fékezni fogják a gazdaság talpra állását, emelte ki Williamson, hozzátéve, a következő pár hónap megmutatja, hogy fenntartható-e a kereslet élénkülése.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik