Már az adósságkezelő cég is látja, hogy javul a magyarok pénzügyi helyzete

2020. augusztus 6. 11:23
Tavalyhoz képest még mindig jelentős az elmaradás, de a tavaszi mélyponthoz képest sokat javultak a lakosság pénzügyi mutatói, közölte az Intrum.

 Az adósság- és követeléskezelő cég szerint a fellendülés már a második negyedévben elkezdődött. Javulnak a lakossági várakozások, és a fogyasztói bizalom, bár a fogyasztás annak ellenére sem esett vissza látványosan, hogy a magyarok mintegy 60 százalékának visszaestek a bevételei a válság miatt, írták az egyik korábbi jelentésükre hivatkozva. A lakossági várakozások alakulását azért tartják fontosnak, mert ez határozza meg a fogyasztói és megtakarítói döntéseket.

A változásokat az Intrum fizetőképességi indexe is igazolja.

A jövedelmek, az adósságok, a megtakarítások és a fogyasztás alapján számolt mutató áprilisban 5 éves mélypontra esett, júniusra azonban ennek majdnem a kétszeresére ugrott.

A 2018-as és 2019-es értékektől viszont még mindig jelentősen elmarad, és idén, mint írták, várhatóan már nem is éri el a tavalyi szintet.

Az Intrum szerint főképp a jövedelmek csökkenése, és a munkanélküliség rontja a háztartások helyzetét, míg a vállalatokat a kintlévőségek növekedése, a magyar gazdaság pedig az exportpiacok bezárkózása, az áruszállítás nehézségei hátráltatják. A GDP-éves alakulásáról pontos előrejelzést nehéz készíteni, de 2021-re csaknem mindenki növekedést vár, ami a háztartások pénzügyeit is kedvezően befolyásolhatja, tették hozzá.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés