Javulás helyett nagyot romlott a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban júliusban

2020. augusztus 06. 11:40

A koronavírus-járvány új hullámának elindulásával párhuzamosan jelentősen romlott a fogyasztók hangulata az Egyesült Államokban júliusban a Michigan egyetem szokásos havi felmérésének tanúsága szerint.

2020. augusztus 06. 11:40
null

A pénteken közölt végleges adatok szerint 72,5 pontra süllyedt a fogyasztói hangulatindex a júniusi 78,1 pontról. Ez gyengébb az előzetesen közölt 73,2 pontnál, és kevesebb az elemzők által várt 73 pontnál is.

Egy évvel ezelőtt, 2019 júliusában 98,4 ponton állt az index.

Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója 72,3 pontról 65,9 pontra, míg a jelenlegi helyzetet tükröző almutató értéke 87,1 pontról 82,8 pontra csúszott le.

Az egyéves időtávú inflációs várakozás 3,0 százalékon stagnált, míg az ötéves inflációs várakozás 2,5 százalékról 2,6 százalékra emelkedett.

Richard Curtin, a felmérés vezetője az adatokhoz fűzött értékelésében kiemelte: tovább romlott a fogyasztók hangulata, mert újra meredeken felívelt az új koronavírussal fertőzöttek száma. Az utóbbi négy hónapban nem alakult ki világos trend, a hangulatindex átlaga 73,7 pont volt, ami 25 százalékkal kisebb az egy évvel korábbihoz képest. A várakozásokat tükröző alindex a hatéves mélypontnak megfelelő májusi szintre süllyedt, ami azt jelzi, hogy a fogyasztók nem számítanak a recesszióból való gyors kilábalásra.

Bár a harmadik negyedévben valószínűleg javulni fog a gazdaság teljesítménye a rekordszintű csökkenést eredményező második negyedév után, a fogyasztók nemigen hiszik el, hogy közel a fellendülés. A szövetségi támogatási programok segítettek megakadályozni a fogyasztók pénzügyi helyzetének jelentősebb romlását, ám a járvány miatt megemelt munkanélküli segélyek kivezetése közvetlenül a legnehezebb helyzetben lévőket sújtaná, hatása tovább gyűrűzne a bérleti díjak, jelzálog- és egyéb hitelek fizetésének elmulasztása révén, figyelmeztetett Curtin.

Az amerikai gazdaság februárban süllyedt recesszióba. Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke 5,0 százalékos évesített ütemben csökkent az első negyedévben, a második negyedévben pedig 32,9 százalékkal.

A Michigan Egyetem hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.

A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább ötszáz személyt kérdeznek meg telefonos interjú keretében.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik