Akadozik az Egyesült Államok gazdasága a növekvő fertőzésszám miatt

2020. augusztus 05. 22:14

A májusban megkezdődő gazdasági fellendülés megakadt az Egyesült Államokban. Az adatok azt mutatják, hogy az amerikaiak kevesebbet költenek és egyre több üzlet zár be újra, mivel több, mint 4 millió koronavírusos beteg lett az országban július végére.

2020. augusztus 05. 22:14
null

„A fellendülés alapja repedezik a félrekezelt egészségügyi krízis miatt” – mondta Gregory Daco, az Oxford Economics vezető közgazdásza a romló adatokra hivatkozva. A munkanélküli segélyre jelentkezők száma hónapokig csökkent, de július végére újra növekedésbe kezdett.

Július közepén közel 2,5 millió ember jelentkezett a segélyért, leginkább azokban az államokban – Florida, Georgia és Kalifornia –, ahol drasztikusan megnőtt a koronavírus fertőzöttek száma. Ezek az államok adják az USA gazdaságának negyedét.

Számos nagy munkáltató elbocsátásokat jelentett be. A legnagyobb amerikai olajipari szolgáltató vállalat, a Schlumberger 21 ezer munkavállalótól válik meg, míg

a United Airlines akár 36 ezer embertől kényszerül megválni,

ami az amerikai munkavállalóik felét teszi ki.

A munkanélküli amerikaiak egyre pesszimistábbak azzal kapcsolatban, hogy visszatérhetnek-e munkahelyeikre. Áprilisban 80 százalékuk gondolta azt, hogy idővel visszatérhetnek régi munkahelyükre, most ez csak a megkérdezettek felére igaz. Rubeela Farooqi, a High Frequency Economics vezető közgazdásza szerint, ha a gazdasági aktivitás továbbra is alacsony marad, akkor

az ideiglenesnek tűnő elbocsátások állandóvá válhatnak.

A Google adatai szerint a gyalogos forgalom a kereskedelmi boltok irányába lassulni kezdett július negyedike után, de az étteremben való fogyasztás is lecsökkent a tavalyi év egyharmadára az OpenTable adatai szerint minden államban, ami azt jelenti, hogy az emberek (újra, vagy továbbra is) tartanak a vírustól és inkább otthon maradnak. Ennek fényében a fogyasztói kiadások továbbra is alacsony szinten ragadhatnak be.

Rengeteg vállalat állt le az új munkaerő keresésével így továbbra is sok munkanélküli maradt, akiket a felszínen tartott az extra heti 600 dolláros munkanélküli segély, amely a hónap végével lejárt.

A negatív adatok mellett van a gazdaságnak olyan szektora, amely érintetlen maradt. A lakáseladások és az új lakások építése egyre csak nő a nagyon alacsony hitelköltségeknek és a vírus miatti költözködéseknek köszönhetően. A UBS adatai szerint

a feldolgozóipar is erősödni tudott és az autóipar is majdnem a tavalyi szinten áll.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ezek a pozitív adatok könnyen negatívba fordulhatnak, ha nem sikerül megfékezni a vírus terjedését. Fred Folkman professzor szerint az egyetlen megoldás a hatékony vakcina lenne.

(Borítókép: MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik