Júliusban nőtt az amerikai feldolgozóipar teljesítménye

2020. augusztus 04. 10:42

Júliusban a vártnál kisebb mértékben ugyan, de nőtt az Egyesült Államok feldolgozóiparának a teljesítménye a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének a tanúsága szerint.

2020. augusztus 04. 10:42
null

A Markit felmérése alapján a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) végleges júliusi értéke szezonális kiigazítással 50,9 pontra emelkedett az előző havi 49,8 pontról. A mutató adatok szűkebb körén alapuló előzetes értéke 51,3 pont volt júliusra vonatkozóan.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

A Markit feldolgozóipari BMI mutatója az Egyesült Államokban február óta júliusban emelkedett első alkalommal 50 pont fölé.

Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza azonban azzal együtt is „aggasztóan gyengének” ítélte meg az Egyesült Államok feldolgozóiparának teljesítményét, hogy az év eleje óta első alkalommal fordult növekedésbe.

A Markit véleménye szerint

a javulás szinte kizárólag a gazdaság újraindításának tulajdonítható,

nem pedig a kereslet élénkülésének. Az új megrendelések beérkezése ugyanis még meglehetősen gyenge, a megrendelésállomány pedig gyors ütemben csökken, ami kapacitástöbblet kialakulásához vezethet. „Biztató azonban az üzleti hangulatindex jelentős javulása” – tette hozzá. „Az elkövetkező hónapokat még ezzel együtt is küzdelmesnek ítélik meg a gazdasági szereplők, és az év végére, vagy 2021-re várják a fellendülés kezdetét” – mondta.

Jelentős javulást mutatott azonban júliusra vonatkozóan az amerikai ISM gazdaságkutató intézet szintén hétfőn publikált feldolgozóipari BMI mutatója. Az ISM mutatója is 50 pont felett tükrözi a teljesítménynövekedést és alatta a teljesítmény zsugorodását, de más módszerrel készül, mint a Markit esetében.

Az ISM júliusi feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe 54,2 pontra emelkedett júliusban a júniusi 52,6 pontról, meghaladva az 53,6 pontos piaci várakozásokat is.

A mutató mostani júniusi értéke a legmagasabb 2019 márciusa óta.

Ellentétben a Markittal, az ISM az új megrendelések nagymértékű növekedését mutatta ki júliusban. Az új megrendelések részmutatója 61,5 pontra emelkedett a júniusi 56,4 pontról. A foglalkoztatás csökkenésének mértéke enyhült, a mutató 44,3 pontra javult 42,1 pontról.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik