Közel kétmilliárd eurós veszteséget jelentett az Airbus az első fél évre

2020. július 30. 13:58

Közel kétmilliárd eurós adózás utáni veszteséget jelentett a június 30-ával végződött első pénzügyi fél évre az Airbus, az üzletágak közül csak a kereskedelmi repülőgépeket gyártó részleg volt veszteséges.

2020. július 30. 13:58
null

A toulouse-i gyártó a közleményében azt írta, az előző évhez képest fele annyi, 196 repülőgépet adtak át az ügyfeleknek. Mivel a járvány miatt csökkent a kereslet a légiközlekedés iránt, a légitársaságok folyamatosan tárgyalnak az Airbusszal az átvétel halasztásáról,

júniusig 145 repülőgépet nem tudott a gyártó átadni.

Ezért az Airbus árbevétele 39 százalékkal 18,9 milliárd euróra csökkent az egy évvel korábbihoz képest, az üzemi eredmény 945 millió eurós, az adózott eredmény 1,9 milliárd eurós veszteséget mutatott. Egy évvel korábban még 1,2 milliárd eurós nyereséget realizált a társaság ebben az időszakban.

Az üzletágak közül csak a kereskedelmi gépekkel foglalkozó részleg működött veszteségesen, a helikoptergyártás, a szolgáltatásokkal foglalkozó és a hadiipari szekció nyereséges volt.

Az Airbus döntött arról is, hogy tovább csökkenti az A350-es szélestörzsű típus gyártási rátáját, mostantól havi 6 helyett csak 5 ilyen repülőt fognak készre gyártani.

Guillaume Faury, az Airbus vezérigazgatója értékelésében azt írta, mindent megtettek, hogy felkészítsék a vállalatot a következő időszakra, amely tele van bizonytalansággal. Meggyőződése ugyanakkor, hogy a meghozott intézkedésekkel garantálható az Airbus túlélése.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik