Nagy válságban a kistigris

2020. július 29. 15:27

Írta: Takács Zsolt
Dél-Korea is recesszióba került a második negyedévet követően, miután két évtizede nem látott csökkenés következett be az ország gazdaságában.

A koronavírus miatt az export és az ipari termelés jelentősen lecsökkent, pedig az ország gazdasága a legnagyobb mértékben ezektől a szektoroktól függ.

Ázsia negyedik legnagyobb gazdasága 3,3 százalékkal esett vissza a második negyedévben a központi bank adatai szerint.

1998-ban volt utoljára ehhez hasonló zsugorodás,

amikor 2,3 százalékkal csökkent a gazdaság.

Alex Holmes közgazdász szerint a fogyasztói kiadások szintje fokozatosan visszaállhat, de a vírustól való félelem és a társadalmi távolságtartás továbbra is az élet része lesz. A szakértő szerint a globális kereslet lassan fellendülhet, ami nagy mértékben befolyásolja az export növekedést, segítve Dél-Koreát.

Dél-Koreában az export – ami a gazdaság közel 40 százalékát teszi ki –, 16,6 százalékkal csökkent negyedéves szinten, ami a legnagyobb visszaesés 1963 óta. Az építőipari befektetések 1,3 százalékkal csökkentek, míg a tőkebefektetések 2,9 százalékkal zsugorodtak negyedéves bázison számolva. A feldolgozóipar és a szolgáltató-szektor kibocsátása 9 és 1,1 százalékkal csökkent. Az egyetlen pozitív adat a magánfogyasztásban keletkezett, ami 1,4 százalékkal nőtt a kormányzati támogatásnak köszönhetően.

Hong Nam-ki pénzügyminiszter szerint

az ország gazdasága Kínához hasonlóan megkezdheti a fellendülést a harmadik negyedévben.

A kormányzat 231 milliárd dollár értékű mentőcsomagot dolgozott ki a gazdasági hatások enyhítésére, de a döntéshozóknak kevés ráhatása van a globális kereslet alakulására.

Éves szinten a szakértők becslésének mediánja szerint a dél-koreai gazdaság 0,4 százalékkal csökken idén, míg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a GDP 2,1 százalékkal zsugorodik. A jegybank is rontotta éves előrejelzését, 0,2 százalékos csökkenésre.

(Borítókép: MTI)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés