Matolcsy: Továbbra is a fejlesztő állam és a fejlődő piac okos együttműködésére van szükség

2020. július 14. 23:09

Matolcsy György jegybankelnök szerint Magyarország a fejlesztő állam és a fejlődő piac okos együttműködésére építve 2030-ig és tovább sikeres maradhat, a felzárkózáshoz egyre hatékonyabban működő államra és egyre fejlettebb piacokra van szükség.

2020. július 14. 23:09
null

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Növekedés.hu portálon hétfőn megjelent írásában hangsúlyozta, hogy az állami fejlesztéseknek döntő szerepük van a gazdasági eredményekben, amit szavai szerint a mára búcsúzó, liberális közgazdasági gondolkodás nem ismert el. Hozzátette, az elmúlt 200 évben kizárólag azok az országok voltak sikeresek, amelyek az állam és a piac képességeit, eszközeit jól hangolták össze az élet minden területén, de különösen a gazdaságpolitikában.

Kiemelte, 2010 után először a válságkezelés következett, de a munkaerőpiacon már

azonnal megindult az állam és a piac okos együttműködése.

Ez áll a 2010-2019 között létrehozott mintegy 850 ezer új munkahely mögött. Az idénre a gazdaság valamennyi területén kialakult a fejlesztő állam és a piacok együttműködése, miközben a kormány családpolitikai programjai révén egy harmadik fél is belépett: a gyermeket vállaló család és a megtakarító, befektető háztartás – írta.

Összegzése szerint Magyarország már platformként működik, mert a belső és külső piaci szereplők számára EU-tagságból származó gazdasági és jogi környezetet, politikai stabilitást, makrogazdasági egyensúlyokat, motivált munkaerőt, működő infrastruktúrát, biztonságot, vonzó adórendszert, fejlődő városokat és magyar különlegességeket ajánl. A recept működik, 2030-ig és tovább az ország akkor marad sikeres, ha állandóan megújul – hangsúlyozta. A sikeres felzárkózáshoz egyre hatékonyabban működő államra és egyre fejlettebb piacokra van szükség. A jó hír az, hogy igaz a bölcs perzsa költő, Rumi tanítása, miszerint „amit keresel, az keres téged”, zárta cikkét Matolcsy György.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madarpok
2020. július 20. 20:27
Itt Matolcsy a stratégiáról, s nem taktikáról beszél. Ez a baj veletek, nem tudtok távlatosan gondolkozni, mindig csak a tüzet oltjátok. (amit gyakran ti gyújtottatok)
BőröndÖdön
2020. július 20. 20:25
Aha,akkora szakember,hogy semmilyen nyilvános eseményre nem megy el,ahol közgazdászok vannak,a pénzügyminiszterrel nincs beszélő viszonyban,egy komplett,magányos idióta,dehát ő a jobbkéz,ezért létezhet.
Ikloorvat
2020. július 20. 20:25
Úgy pöffeszkedik a beállított insta-szelfin, mint aki elhitte, hogy végülis belőle is lehet valaki :D Mintha nem egy olyan ország sóhivatali kisfőnöke lenne, amelyik 0,8%-át adja az EU gdp-jének, tehát lényegében a létezése nem mérhető.... XD
Nick Holgerzson
2020. július 20. 20:25
Magyarország egyik legjobb pénzügyi szakemberét és legbefolyásosabb személyét minősíted? Nem, legfeljebb magadat. ....(hülye gyökér).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik