Miért nem esnek már a részvények?

2020. július 13. 12:22

A gazdasági nehézségeknek egyáltalán nincsen vége, úgyhogy ülök szomorúan a partvonalon a többi szofisztikált befektetővel együtt.

2020. július 13. 12:22
Zsiday Viktor

„Szinte minden felmérésből, és anekdotikus adatból is az derül ki, hogy a befektetők rendkívül alulpozicionáltak, rengeteg pénz hever a partvonalon, amely vásárolni szeretne. Ez valószínűleg részben a gigantikus jegybanki pénzpumpa és költségvetési élénkítések együttes hatása is, de a végeredmény mégis az, hogy

sokan várják a jó pillanatot, amikor olcsón vehetnek részvényeket, és ülnek a befektetésre váró pénzen,

amelynek hozama egy nagy nulla, reálértelemben pedig folyamatosan veszít értékéből. Ez viszont azzal jár, hogy minden apró esést megvesznek, a részvényárak igen nehezen tudnak tehát csökkenni. A jelenlegi hozamkörnyezetben a reáleszközöknek (részvény, ingatlan, arany) nem nagyon van alternatívája, és ezt sokan látják is, ám

a koronavírus körüli bizonytalanság kapcsán nem merik rászánni magukat a vásárlásra.

Azaz ülnek a partvonalon, és várják, hogy a rossz hírekre beessen a piac, hogy ők majd ott jól megvegyék. Csak ha mindenki ezt teszi, akkor az a fránya piac nehezen tud esni.

(...)

Egyfelől tehát van egy rendkívül alulpozicionált befektetői réteg, másfelől egy minden valószínűség szerint V-fellendülés helyetti W. Az egyik nagy emelkedést, a másik esést vetít előre a tőzsdéken. Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy melyik győzedelmeskedik. Bárcsak ne tudnám, hogy mennyire ostobák a vírusválságot félrekezelő politikusok, akkor – látva a piaci hangulatot – biztos vennék. Így viszont attól tartok, hogy továbbra is hibás intézkedések lesznek, és emiatt a gazdasági nehézségeknek egyáltalán nincsen vége, úgyhogy ülök szomorúan a partvonalon a többi szofisztikált befektetővel együtt...”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kortárs
2020. december 16. 19:47
Zsiday bróker! Egyáltalán nincs igazad! Mondjuk ha nem érted mi történik, akkor jobb is ha nem vágsz bele a saját pénzeddel. :) Egyébként meg iszonyú nagy mozgásokat lehet lekereskedni, csak ahhoz értelmezni kellene a helyzetet és nem a libsi jelszavakat hangoztatni. Ideológiából csak a ceu-n, meg a többi foximaxi társadalomtudományi tanszékeken lehet megélni!
vendelin
2020. december 16. 19:47
Komoly probléma. Mások az állásukat, a megélhetésüket veszítik el, de hol van ez a szegény szofisztikált befektetők panaszához képest?
simonvitéz
2020. november 28. 22:28
Megmondom neked. Elég egyszerű oka van. A nyugati tőkestruktúrák a 2008as tapasztalatokból okulva rájöttek, ha bebuktatják az adosságspirálba került államokat, azzal csak Kínát segitik, meg kisebb részben Oroszországot, a befolyásuk növelése tekintetében. Ezért aztán "rájöttek ", most már bármekkora lehet az adósság, a lényeg hogy az adott állam álljon be szépen a libasorba, és fújja ugyanazt a nótát a legkülönfélébb kérdésekben.
Mátyás01
2020. november 28. 22:27
Fektessék államkötvénybe a pénzüket, vagy adják nekem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik