Miért nem esnek már a részvények?

2020. július 13. 12:22

Zsiday Viktor
mfor.hu
A gazdasági nehézségeknek egyáltalán nincsen vége, úgyhogy ülök szomorúan a partvonalon a többi szofisztikált befektetővel együtt.

„Szinte minden felmérésből, és anekdotikus adatból is az derül ki, hogy a befektetők rendkívül alulpozicionáltak, rengeteg pénz hever a partvonalon, amely vásárolni szeretne. Ez valószínűleg részben a gigantikus jegybanki pénzpumpa és költségvetési élénkítések együttes hatása is, de a végeredmény mégis az, hogy

sokan várják a jó pillanatot, amikor olcsón vehetnek részvényeket, és ülnek a befektetésre váró pénzen,

amelynek hozama egy nagy nulla, reálértelemben pedig folyamatosan veszít értékéből. Ez viszont azzal jár, hogy minden apró esést megvesznek, a részvényárak igen nehezen tudnak tehát csökkenni. A jelenlegi hozamkörnyezetben a reáleszközöknek (részvény, ingatlan, arany) nem nagyon van alternatívája, és ezt sokan látják is, ám

a koronavírus körüli bizonytalanság kapcsán nem merik rászánni magukat a vásárlásra.

Azaz ülnek a partvonalon, és várják, hogy a rossz hírekre beessen a piac, hogy ők majd ott jól megvegyék. Csak ha mindenki ezt teszi, akkor az a fránya piac nehezen tud esni.

(...)

Egyfelől tehát van egy rendkívül alulpozicionált befektetői réteg, másfelől egy minden valószínűség szerint V-fellendülés helyetti W. Az egyik nagy emelkedést, a másik esést vetít előre a tőzsdéken. Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy melyik győzedelmeskedik. Bárcsak ne tudnám, hogy mennyire ostobák a vírusválságot félrekezelő politikusok, akkor – látva a piaci hangulatot – biztos vennék. Így viszont attól tartok, hogy továbbra is hibás intézkedések lesznek, és emiatt a gazdasági nehézségeknek egyáltalán nincsen vége, úgyhogy ülök szomorúan a partvonalon a többi szofisztikált befektetővel együtt...”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Komoly probléma. Mások az állásukat, a megélhetésüket veszítik el, de hol van ez a szegény szofisztikált befektetők panaszához képest?

Válaszok:
Karvaly | 2020. július 13. 14:33

Megszakad a szívem szegény szomorú Zsidayért.

Nem egészen ezt mondta. Amerikában hatalmas a munkanélküliség, cégek mennek csődbe, a megmaradtak közül a legtöbbnek drasztikusan visszaesett a bevétele, és ezt nem tükrözi a cégek értéke, sőt. Ennek a legfőbb oka a piacra öntött rengeteg (kreált) pénz, ami viszont csak egy szám a könyvelésben, ez nem old meg semmi, ettől nem lesznek munkahelyek, nem lesznek vásárlók. Nem engedik le a lufit, nem hagyják, hogy a rosszul gazdálkodó, piacképtelen cégek becsődöljenek, és a helyüket átvegyék az életképesebbek, mert a pénz konzerválja a pillanatnyi helyzetet - félő, hogy ha elhúzódik a vírushelyzet, ez az élénkítés sokkal komolyabb bajt csinál, mint aminek a megoldására szánták.

Vár a sok-sok kis zsiday, hogy megkopassza egymást. Dolgozni meg dolgozzanak a k-európai peonok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés