Az Egyesült Államok védi Európát azzal, hogy blokkolni igyekszik Putyin gázcsövét

2020. június 25. 12:37

Az Északi Áramlat 2 geopolitikai jelentőségét Moszkva számára nem kellene alábecsülni.

2020. június 25. 12:37
Diane Francis

"Megtorpedózta Berlin az amerikaiak arra irányuló tervét, hogy erősítsenek az Oroszországgal kapcsolatban megállapított szankciókon azzal, hogy véglegesen megakadályozzák az Északi Áramlat 2 nevű gázvezeték megépítését. A német kritikusok egyetérteni látszanak a tekintetben, hogy azzal, ha az USA szankciói új lendületet kapnának, valójában Európa biztonsága és szuverenitása kerülne veszélybe. Valójában ennek ellentéte igaz. Ha a gázvezeték megépül, azzal Európa energiafüggetlensége nemhogy javulna, sokkal inkább tovább szűkülne, ráadásul nőne a kontinens kitettsége a Moszkvával szemben.

Miközben Berlin szankcióellenes politikája főleg az Északi Áramlat 2-t támogató politikusok és vállalatok irányából érkezik, az uniós tagállamok többsége ellenzi a gázvezeték megépítését; 2018-ban az Európai Parlamentben többségben voltak azok a hangok, amelyek az Északi Áramlat 2 építkezéseinek leállítását javasolták. A javaslatot mind Berlin, mind pedig Moszkva figyelmen kívül hagyta.

Az Északi Áramlat 2 kritikusai szerint a gázvezeték valójában Putyin kettős támadása Európa energiabiztonsága ellen, tandemben a már meglévő, Északi Áramlat 1 nevű gázvezetékkel együtt. Ha mindkét gázvezeték teljes kapacitással működik majd, megteremti a Kreml lehetőségét arra, hogy egy csomópontban rendelkezzen Európa orosz irányból érkező gázellátása felett. 

Ebben a forgatókönyvben az Északi Áramlat 2 megépülése ürügy lehet Oroszország számára arra is, hogy kiterjessze katonai befolyását, mint ahogy hasonlóan használta az infrastruktúrabővítést az Azovi- és a Fekete-tengeren is."

Kapcsolódó cikkek

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Herskovics Lázár
2023. április 10. 03:05
Miért is nem tett ehhez valamilyen, bármilyen kommentárt a Mandiner? Egyetért vele? Ellenzi? A Mandiner meg mer egyáltalán szólalni? Hajlamos vagyok azt gondolni, hogy ez a szar uszító neokon duma még tetszik is nekik. Ez valami előzetes ideológiai muníció volt a 2022-es robbantómesterek dinamitja elé?
Libraman
2020. október 02. 18:25
Hogyne, mert ennek a jól láthatóan liberális, LMBTQmifaszom HP kezében ott van a bölcsek (pala)köve, majd ő megoldja mondjuk Közép és Kelet európa gázellátását, sitty-sutty.
Karvaly
2020. július 24. 12:59
Amerikai születésű, kanadai újságíró. Ó. Hát innen én is megmondom, hogy mi Amerika érdeke _valójában_. Ha az amerikaiak annyira aggódnak Európáért, akkor adják olcsóbban a gázukat, mint az oroszok, mindjárt nem lesz kérdés. Most itt ugye attól az Oroszországtól kell rettegni, amelyikről máskor azt mondják, hogy kár túlbecsülni, hiszen még Olaszországnak is több a GDP-je. Egyébként egy ismerős egyszer levezette, hogy miért nem kell félni az energiafüggőségtől: tegyük fel, hogy az oroszok a gázzal zsarolnak, eljön a töréspont, elzárják a gázt, pont, amikor a legnagyobb szükség lenne rá. Nyilván nagyon rossz lenne a helyzet, több hétbe is beletelne, mire sikerülne megoldani a pótlását. De nyilván utána bármennyiért is adhatnák a gázt az oroszok, senki nem venne tőlük, ha tudni lehet, hogy elzárhatják. Tehát utána az lenne a helyzet, hogy Európa megoldja a pótlását, az oroszok meg ott állnak az eladatlan gázzal, hosszú távon ők járnak rosszul úgy, hogy az elzárást csak egyszer lehet előadni. Ettől függetlenül természetesen jó ötlet a függetlenségre törekvés, a napelemek és a passzív épületek felhúzásának a támogatása.
Akitlosz
2020. július 24. 12:59
"ha az USA szankciói új lendületet kapnának, valójában Európa biztonsága és szuverenitása kerülne veszélybe. Valójában ennek ellentéte igaz. Ha a gázvezeték megépül, azzal Európa energiafüggetlensége nemhogy javulna, sokkal inkább tovább szűkülne, ráadásul nőne a kontinens kitettsége a Moszkvával szemben." Nem orosz katonák állomásoznak Németországban, sem Olaszországban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik