Olyan szabadesésben van a szlovák gazdaság, amely visszarepíti 2017-be

2020. június 15. 17:48
A rendkívül szigorú járványügyi intézkedéseknek köszönhetően a Matovič-kormánynak sikerült megvédenie a lakosságot a koronavírustól, közben azonban szó szerint kivégezte a szlovák gazdaságot – írja az Új Szó szerzője, Molnár Iván.

„Szlovákia gazdasági teljesítménye az idei év első három hónapjában 5,2 százalékkal esett vissza az előző negyedévhez képest, ugyanolyan mértékben, mint Spanyolországé, és csak hajszálnyira maradt el az Európai Unióban legnagyobb, 5,3 százalékos visszaesést produkáló Olaszországtól és Spanyolországtól. Csehország ezzel szemben alig valamivel több mint 3, a magyar és a lengyel gazdaság pedig nem egész fél százalékkal esett vissza az előző negyedévhez képest. Vagyis, míg ez utóbbiak a legjobb mutatókkal büszkélkedhetnek, Szlovákia a legnagyobb zuhanást produkálókkal van egy csoportban” – írja a lap.

„Az igazi hideg zuhany azonban a szlovák jegybank részéről érkezett, amely szerdán bemutatta legfrissebb előrejelzését arról, mire is számíthatunk idén és jövőre. Szlovákia eszerint idén 10,3 százalékos gazdasági visszaesésre számíthat, a koronavírus-járvány miatti átmeneti leállás és a külföldi kereslet látványos csökkenése miatt” – teszik hozzá, idézve a szlovák jegybank elnökét, Peter Kažimírt, aki szerint 

Szlovákia gazdasága épp a szabadesés fázisában tart

és valójában olyan ez, mint egy időutazás, amely során visszatér a szlovák gazdaság 2017-be.

Bár jövőre több mint 8, egy évvel később pedig 4,5 százalékos gazdasági növekedést remél a jegybank, az újrakezdés azonban korántsem lesz olyan gyors és látványos, mint azt korábban feltételezték. „Míg korábban azzal számoltunk, hogy a szlovák gazdaság már jövőre elérheti a mostani válság előtti szintet, a legfrissebb előrejelzések szerint erre leghamarabb 2022-ben kerülhet sor” – idézi az Új Szó Ódor Lajost, a jegybank alelnökét, akivel a szlovák gazdaság kihívásairól a Makronómon is olvasható volt Matus Tibor interjúja.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés