Hőkamerarendszert épít Belgium a tengerparton az embercsempész-hálózatok felszámolására

2020. június 10. 19:01
Hőkamerarendszert építenek ki a belga tengerpartnál, a Franciaországgal közös határon a Nagy-Britanniába irányuló illegális migráció megfékezésére, valamint az embercsempész-hálózatok felszámolására – közölte az The Brussels Times című, angol nyelvű belga hírportál kedden.

Carl Decaluwé, Nyugat-Flandria tartományi kormányzója szerint a kamerarendszer lehetővé teszi a rendőrség számára, hogy figyelje az embercsempészek és a veszélyes tengeri útra készülők mozgását a tengerparton és a dűnék között, valamint nagyfelbontású, jól látható képet tud készíteni a már vízre szállt hajókról és utasairól még éjszaka is.

A hőkamerákat a francia határon fekvő, tengerparti De Panne város közelében szerelik fel. A kamerák öt kilométeres területet képesek lefedni. Riasztás esetén a rendőrség éjjelátó, infravörös kamerával felszerelt drónokat tud küldeni a helyszínre, akár a tenger fölé, még éjszaka is.

Nicholas Paelinck, a tartományi rendőrség tagja elmondta, a rendszer kiépítése elengedhetetlen,

a nemzetközi csempészhálózatok egyre inkább kibővítik tevékenységüket a belga területen.

Észak-Franciaországból csak május folyamán 97 átkelési kísérletet jelentettek az illetékes hatóságok, ami 75-tel több, mint 2019 azonos hónapjában. A nyugat-belgiumi De Panne közeléből januárban 14 migráns indult útnak, hogy csónakon keljen át a tengeren Nagy-Britanniába. Csónakjuk felborult, ötüknek sikerült kiúsznia, többi társukat a hatóságok mentették ki. Azóta további hat illegális átkelési kísérletet észlelt rendőrség az Északi-tenger partjának ezen a szakaszán – közölte.

A belgiumi tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a migránsok főként a zeebruggei kikötőbe igyekeznek, ahol a Nagy-Britanniába induló kereskedelmi és személyhajókra felkapaszkodva próbálnak átjutni a tengeren.

A hőkamerarendszer kiépítésének költsége 30 ezer euró (mintegy 10,5 millió forint) – közölte a hírportál.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez meg hőkamera-kerítés.

Az ngo hajók ott kiköthetnének?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés