Összeomlott áprilisban a német ipar

2020. június 08. 10:45

Rekordmértékben, a vártnál erősebben csökkent az ipar teljesítménye Németországban áprilisban, mivel az új koronavírus által okozott járvány a termelés felfüggesztésére vagy visszafogására kényszerítette a vállalatokat.

2020. június 08. 10:45
null

A német statisztikai hivatal (Destatis) hétfőn közölte, hogy a szezonális, naptári és árhatással kiigazított előzetes adatok szerint áprilisban 17,9 százalékkal csökkent az ipari termelés az előző hónaphoz képest. Elemzők 15,5 százalékos visszaesésre számítottak a márciusi 8,9 százalékos csökkenés után.

Éves összevetésben ár- és naptári hatással kiigazítva 25,3 százalékkal esett vissza az ipari termelés áprilisban, ami az adatok közlésének kezdete, 1991 januárja óta a legrosszabb érték. Márciusban 11,3 százalékos zuhanást mértek.

Az energiatermelést és az építőipart nem számítva márciushoz képest 22,1 százalékkal csökkent az ipari termelés a legnagyobb európai gazdaságban. A termelési eszközök gyártása 35,3 százalékkal, a félkész termékek előállítása 13,8 százalékkal, a fogyasztási cikkek termelése pedig 8,7 százalékkal csökkent. Az energiatermelés 7,2 százalékkal, az építőipari termelés pedig 4,1 százalékkal csökkent havi összehasonlításban. A legmeredekebb, 74,6 százalékos csökkenést az autógyártás szenvedte el áprilisban.

Carsten Brzeski, az ING Ausztriáért és Németországért felelős közgazdásza arra figyelmeztetett, hogy bár májusban és júniusban – a járvány terjedését korlátozó szigorú intézkedések lazításával párhuzamosan – erőteljesen megugorhat a gazdaság, így az ipar teljesítménye is, a kilátások nem túl rózsásak.

Nem tűnik valószínűnek, hogy azonnali felpattanás vár a német iparra,

mivel a pénzügyi világválsággal ellentétben ezúttal nincs jele a külső kereslet erősödésének.

A német ipart több éve komoly ellenszelek hátráltatják, kezdve az autóipar károsanyag-kibocsátási botrányaitól az új autók üzemanyag-fogyasztási és károsanyag-kibocsátási értékeinek megállapítására szolgáló új, szigorúbb nemzetközi szabvány (WLTP) bevezetésével kapcsolatos gondokon, a legnagyobb folyó alacsony vízszintjén, a kereskedelmi feszültségeken keresztül a strukturális kihívásokig.

A szövetségi kormány előrejelzése szerint Németország hazai összterméke 6,3 százalékkal csökkenhet az idén, ez a legnagyobb visszaesés a második világháború utáni német történelemben. Jövőre viszont már 5,2 százalékos növekedés következhet, és a legnagyobb európai gazdaság 2022 elejére elérheti a járvány előtti szintet.

(MTI, fotó: MTI/AP/DPA/Uwe Anspach)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nick89
2020. június 19. 00:58
Kína háborúja...
Jack Reynor
2020. június 12. 10:42
Hát ez nem rekord. Nálunk jobban csökkent a termelés, olaszoknál meg sokkalsokkal jobban.
mgyfree
2020. június 09. 22:00
Baszod ez amrika háborúja, lvasz jancsi!
ElBundi
2020. június 09. 12:32
Nyugodtan hajadra kenheted a reményed! Magas munkanélküliség, fokozottabb migráció, szuperinfláció, kényszeroltás és még ami evvel jár. Nem hallottad mit mondott berlini qrva anyánk? Jeder muss sich an die neue Normalität anpassen! A "neue Normalität" természetesen magába foglalja a kis- és középvállalatok kipusztulását, a hatalmas konszernek egyeduralmát, amelyek mögött természetese a pénztöke igaz karvajai, a hedge-fonds állnak. 2 éven belül csak az juthat munkához, aki oltva van, magyarul manipulálható, vezérelhetö.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik