Fejetlenség, üres kórházak és átpolitizáltság

2020. június 08. 03:28

Magyarországon már rég ezrével végezték a PCR teszteket, mikor Florida igazából elkezdett tesztelni. Interjú.

2020. június 08. 03:28
Miskolczi László

„Kaptak elegendő védőfelszerelést a kórházban?

Egy biztos. A bűnözők sokkal gyorsabban felismerték a lehetőségeket.

A kórházunk alagsori raktárából 60 kartondoboznyi maszkot loptak el egyik éjjel, több ezer darabot.

Talán emiatt is közölték velünk hogy a maszkokkal erősen takarékoskodnunk kell, kb. 3 hétre volt elegendő, és akkor még semmi remény nem látszott, hogy be tudnak szerezni pótlást.

Az első N95-ös maszkot március 18-án kaptuk meg, azzal, hogy ezt kell használnunk, amíg nincs utánpótlás. A maszk még az előző, 2012-es SARS járvány óta volt a raktárban, úgyhogy figyelmeztettek, hogy a gumipánt lehet, hogy nem bírja sokáig.

Azóta magánúton beszereztem egy másodikat, valamint kaptam egy harmadikat a kórházban egy munkatársától. Most május közepe van, a negyediket egy hete kaptam, már hivatalosan a kórháztól. Így állunk a világ legnagyobb gazdaságában maszk szempontjából. Az utcára, a bevásárláshoz egyébként van textilmaszkunk, önkéntesek varrták, köszönet érte.

(...)

Mikortól és mennyi tesztet végeztek?

Magyarországon már rég ezrével végezték a PCR teszteket, mikor Florida igazából elkezdett tesztelni.

Mikor végre a CDC (Szövetségi Egészségügyi Szerv) beleegyezett, hogy mi is végezhetünk teszteket, onnantól a várakozási idő lecsökkent egy hétről mindössze 45 percre. Saját kórházunknak is van PCR berendezése, minden bejövő beteget letesztelünk, tünetektől függetlenül. Most, hogy a tervezett műtétek ismét beindultak, sajnos az igényelt tesztek száma megint meghaladja a helyi kapacitást, úgyhogy a várakozási idő megnőtt, most öt nap. A sürgősségi osztályon keresztül érkező betegeket viszont továbbra is 45 perc alatt le tudjuk tesztelni.

Hogyan alakult az ellátandó betegek száma?

Eleinte a legtöbben – beleértve a politikusokat, az egészségügyieket és a lakosságot – arra készült, hogy megismétlődik, amit a hírekben Olaszországból láttunk. Az osztálykiürítések és a fő átszervezések emiatt történtek: késve, és rohamtempóban. Aztán 2-3 hét múlva kiderült, hogy a betegszám nem növekszik úgy, mint New York-ban. Emiatt az egyébként mindenhol profitorientált kórházak nagyon kellemetlen helyzetbe kerültek anyagilag.

Az osztályok üresen álltak, miközben a műtétre váró, nem sürgős betegeket hazaküldték.

Így nem lehet bevételre szert tenni, úgyhogy a kórházak egy ideig arra vártak, mikor kapják meg a zöld jelzést a politikusoktól, hogy vissza lehet-e hozni a betegeket. Szerencsére május 11-én újraindultak a műtétek. A műtéteink száma március elején még erősen indult, de az utolsó 10 napban lényegében leálltunk, áprilisban pedig a visszaesés kb. 80 százalék volt. Csak sürgős eseteim voltak: stroke, agyi aneurizma vérzés. Gondolkodtam azon, hogy az elmaradt műtétek miatt felszabadult időmben önkéntesként besegítek a COVID osztályokon, de rájöttem, hogy jobban teszem, ha maradok gyakorlatilag ügyeletesként. A kórházban én vagyok az egyetlen specialista, aki stroke-ot tud katéteres úton nagy hatékonysággal kezelni, így több életet tudok a saját szakterületemen megmenteni, mint egy COVID intenzív osztályon.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
civis72
2020. november 09. 16:46
nem engedte tesztelni ? ...és ezt hogy csinálta ?
bunko_jobbos
2020. november 09. 16:43
Ebből is kiviláglik, hogy a piaci alapú egészségügy egy óriási faszság.
Juliusz48
2020. november 09. 16:43
Árulja már el Sára Botondnak ez hogy sikerült, mert az, hogy nem orvos mellékes, de az egészségügyhöz sincs semmi köze, és nem lehetett ott minden Pesti úti beteg mellett erőszakot tenni.
glensi
2020. november 09. 16:26
Az. Az USA-ban (Seattle) egy 70 éves férfit 62 napig ápoltak kórházban, koronavírusos volt. Megúszta, de utána majdnem meghalt szívinfarktusban, amikor megérkezett a kórház számlája: 1,12 M$, vagyis 330 millió forintról szólt. 180 oldalas volt. Fizette a biztosítása, de azért ez akkor is rablásnak tűnik a kórház részéről. https://www.tribuneindia.com/news/world/70-year-old-us-man-beats-covid-19-gets-1-1-million-hospital-bill-99039
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik