A kormány jövő évi növekedési előrejelzése felülteljesülhet

2020. június 08. 03:09

Akár a 6 szá­zalék feletti növekedés is elérhető.

2020. június 08. 03:09
Suppan Gergely

„(...) Az áfa- és szja-bevételek még áprilisban is felülmúlták az egy évvel ezelőtti szintet, csupán lassulást mutatott a növekedési ütem. A korlátozó intézkedések fokozatos és részleges enyhítésével pedig egyes ágazatok már májusban elkezdték érdemben mérsékelni a visszaesést, így a gazdaság túljutott a mélyponton, a munkaerőpiac és a fogyasztás stabilizálódhat, egyes szakmákban – oktatás, egészségügy – pedig további béremelések várhatók. Látva a fényt az alagút végén, a vállalatok is könnyebben dönthetnek kedvezményes hitelek igénybevétele, illetve beruházást és versenyképességet támogató állami programokban való részvétel mellett, ami megalapozhatja a kilábalást. Így a bevételek idei elmaradása az eddig látottak alapján nem tűnik számottevőnek, ami kedvező alapot adhat a bevételek jövő évi teljesüléséhez.

A kormány jövő évi 4,8 százalékos növekedési előrejelzése felülteljesülhet, döntően a bázishatások miatt. Ez különösen szembetűnő lesz a jövő év második negyedében, és az idei második negyedévi visszaesés mértékétől függően akár két számjegyű is lehet.

Ha jövőre minden korlátozó intézkedést feloldanak – alapfeltételezésünk szerint a koronavírus-járvány a meglévő gyógyszerekkel már az idén ősszel kezelhető lesz, a jövő év elejére pedig a több mint száz folyamatban lévő vakcinakutatás már eredményre vezethet –, akár a 6 szá­zalék feletti növekedés is elérhető.

Ezzel két év alatt mintegy 3 százalékkal bővülhet a gazdaság, ami átlagosan másfél százalékos növekedés, az elmúlt három év 5 százalékos átlagához képest érdemben lassulva. Két év alatt kumuláltan 6,5–7 százalékos lehet az infláció, a nominális növekedés tehát megközelítheti a 10 százalékot, csakúgy, mint a jövő évre tervezett áfabevétel növekedése vagy az szja kissé magasabb ütemű növekedése 2019-hez képest.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2020. szeptember 25. 20:02
9 % a költségvetési hiány!? Hát, ez durva lesz! Az államadósságot nem a válság vágta haza, hanem a tolvaj narancshorda, mivel 10 év alatt duplázták az államadósságot! Mi lett azzal a sok EU-s pénzzel? Egyetlen magyar kormány sem rendelkezett ilyen forrásokkal. HOL VAN A PÉNZ? Tolvaj banda!
balbako_
2020. szeptember 25. 19:54
A habzószájú Szabó Tímea és Jakab idegösszeomlást kap majd.
Pelso j.
2020. szeptember 25. 19:49
Az cikkben feltételezések szerepelnek. Már annak is muszáj tapsolni?
nemecsekerno_007
2020. szeptember 25. 19:49
Hát ha ez így lesz, akkor símán lehet 3/4 is 2022-ben. No, nem az ellenzéknek. Muhahahahahahahahahaaa :)))))))))))))))))))))))))))))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik