Amerikai elemzők: Áprilisban már tetőzött a gazdasági válság

2020. május 22. 10:59

A vártnál kevésbé esett vissza az amerikai gazdaság teljesítménye májusban az előző havihoz képest az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató felmérésének tanúsága szerint.

2020. május 22. 10:59
null

Az amerikai magánvállalatok a gazdaság újranyitásával párhuzamosan kissé erőre kaptak, de termelésük így is jelentős mértékben, a kereslet pedig markánsan csökkent a feldolgozóiparban és a szolgáltatási ágazatban egyaránt.

Májusban a gazdasági teljesítmény mérőszáma, a kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke 36,4 pontra emelkedett az előző havi 27,0 pontról, de az adatok összesítésének kezdete, 2009 vége óta így is az áprilisi és a májusi a két leggyengébb érték.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodás mértékét számszerűsíti.

A kompozit BMI mindkét összetevője, a feldolgozóipari és a szolgáltatóipari BMI a vártnál nagyobb mértékben emelkedett.

A feldolgozóipari 39,8 pontra kúszott fel az áprilisi 36,1 pontról, a szolgáltatóipari pedig 36,9 pontra nőtt a rekord alacsony 26,7 pontról. Elemzők mindkét esetben a ténylegesnél kisebb mértékű emelkedést vártak, a szolgáltatóiparra 30 pontot, a feldolgozóiparra pedig 38 pontot.

Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza bátorítónak nevezte, hogy

a felmérés tanúsága szerint a gazdasági összeomlás áprilisban tetőzött.

Ha a koronavírus-járványnak nem lesz második hulláma, a kórokozó terjedését fékező intézkedések feloldásával párhuzamosan mérséklődnie kell a gazdasági teljesítmény csökkenésének a következő hónapokban, vélekedett.

Mindazonáltal a recesszió mértéke és a munkahelyek tömeges megszűnése, valamint az a tény, hogy bizonyos korlátozásoknak maradniuk kell egy hatékony kezelés vagy védőoltás megtalálásáig, arra utal, hogy a gazdaság teljes mértékű helyreállása nem lesz gyors, hangoztatta Williamson. Hozzátette, hogy számításaik szerint az Egyesült Államok hazai összterméke évesítve 37 százalékkal csökkenhet a második negyedévben, és két évbe telik, míg a gazdaság teljesítménye visszatér a járvány előtti csúcsszintekre.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyvilág
2020. május 29. 01:26
Amit a gazdasági válságokról tudni kell: https://egyvilag.hu/temakep/099.shtml
egynick
2020. május 22. 15:06
Ja, egyszer. Kérdés, hogy a mi életünkben-e.
olajfa1
2020. május 22. 14:30
egyszer mindennek vége lesz. még a rossznak is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik