Két százalékkal csökkent a brit GDP az első negyedévben

2020. május 14. 9:58
Két százalékkal csökkent a brit hazai össztermék (GDP) az első negyedévben az előző három hónaphoz mérve az új koronavírus okozta járvány első közvetlen gazdasági hatásaként – közölte szerdán a brit statisztikai hivatal.

Ez csaknem tizenkét évi mélypont: az ONS kimutatása szerint a brit gazdaság 2008 utolsó negyedéve, a Lehman Brothers amerikai óriásbank összeomlása és a globális pénzügyi válság ezt követő elhatalmasodása óta nem teljesített ilyen rosszul negyedéves összevetésben.

Az első negyedéven belül márciusban 5,8 százalékkal zuhant a brit GDP-érték az előző hónapoz viszonyítva.

A statisztikai hivatal szerint ez a legnagyobb havi visszaesés azóta, hogy ennek a mutató rendszeres közlése 1997-ben elkezdődött.

Az ONS a szerdai adatismertetéshez fűzött kommentárjában kiemeli, hogy a Covid-19 járvány megfékezését célzó korlátozó intézkedések miatt az adatgyűjtés is nehezebbé vált, ezért a márciusi és az első negyedévi GDP-becsléseket a szokásosnál nagyobb bizonytalanság terheli.

Londoni pénzügyi elemzők várakozása szerint mindazonáltal az idei első negyedévi és

a márciusi visszaesés korántsem a koronavírus-válság okozta brit recesszió mélypontja,

különös tekintettel arra, hogy a brit kormány csak az időszak végén, március 23-án rendelte el a gazdasági aktivitást is érintő korlátozásokat.

Az egyik legnagyobb londoni üzleti elemzőműhely, a Pantheon Macroeconomics a szerdai adatismertetés utáni gyorselemzésében közölte: becslése szerint az újabb aktivitási adatok arra vallanak, hogy áprilisban 15 százalékkal zuhanhatott havi összevetésben a brit hazai össztermék, és

a második negyedév egészében 20 százalékos GDP-zuhanás is elképzelhető

az idei első három hónaphoz mérve.

A ház szerint ez annak figyelembevételével is megalapozottnak tűnő várakozás, hogy ebben a hónapban már megkezdődött a korlátozások fokozatos enyhítése.

Egy másik nagy londoni elemzőház, a Capital Economics a statisztikai hivatal szerdai GDP-adatsorának ismertetése után közölte: modellszámításai alapján helytállónak tartja azt a várakozását, hogy áprilisban 20 százalék körüli mértékben zuhanhatott a brit hazai össztermék havi összevetésben.

A ház a koronavírus-válság előtti csúcs és a recesszió várható mélypontja között 25 százalékos GDP-visszaesést valószínűsít a brit gazdaságban.

A Capital Economics londoni elemzői a márciusban mért 5,8 százalékos havi GDP-csökkenéssel összefüggésben hangsúlyozzák, hogy a brit hazai össztermék a 2008-2009-es recesszió teljes időszakában 6 százalékkal esett vissza.

A brit gazdaság aktivitásának összeomlására már az eddig közzétett mérőszámok is egyértelműen utaltak.

Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a feldolgozóipari és a szolgáltatási ágazat együtt számolt kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) a februári 53,0-ról és a márciusban mért 36,0-ról áprilisban 13,8-re esett.

Az 50 alatti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának csökkenését jelzik. Az áprilisi kompozit BMI-mérőszám messze a legalacsonyabb szint azóta, hogy e mutató rendszeres összeállítása 1998 januárjában elkezdődött, és azt jelzi, hogy a brit gazdaság egészének aktivitása szabadesésszerűen zuhan.

A brit gazdaság idei egész éves teljesítményére is példátlanul borúlátó előrejelzések vannak érvényben.

A Bank of England új negyedéves pénzügypolitikai jelentése azt valószínűsíti, hogy a brit GDP-érték 2020-ban 14 százalékkal, az éves átlagon belül a második negyedévben 25 százalékkal zuhan.

A brit jegybank történelmi távlatú visszatekintő kimutatása szerint mindez az 1700-as évek eleje óta nem tapasztalt mélységű recessziót jelentene a brit gazdaságban.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés