Enyhülnek a korlátozások, nő az olajár, lelkesedés az amerikai tőzsdéken

2020. május 5. 16:24
Indexemelkedéssel nyugtázták kedden az amerikai tőzsdeindexek az olajárakban bekövetkezett nagy emelkedést és a járványügyi korlátozások remélhető enyhítését.

New Yorkban a DJIA-30 index 1,01 százalékkal, az S&P-500 index 1,11 százalékkal, a Nasdaq Composite index 1,81 százalékkal kezdte magasabban a kereskedést.

Az amerikai piacok nyitásakor az európai tőzsdeindexek is nagy, 1-1,5 százalékos nyereségben jártak, szintén a korlátozások enyhítésétől várt gazdasági élénkülés reményében.

Az amerikai indexek hétfőn fordították meg az előző két napot meghatározó gyengülő tendenciát. Hétfőn a nagy technológiai és internetes cégek körében bekövetkezett árfolyamerősödés és az olajárak emelkedése szabadította fel az amerikai-kínai politikai ellentétek eszkalálódása miatt kialakult nyomás alól a tőzsdeindexeket.

A keddi nagy olajáremelkedés tükrében a nagyobb olajipari cége, így az Exxon Mobil Corp és a Chevron Corp részvénye már a tőzsdén kívül forgalomban 2 százalékos erősödést ért el.

Az amerikai kereskedés kezdetén a WTI nyersolaj ára 15,01 százalékkal állt magasabban a keddi globális kereskedésben hordónként 23,45 dolláron, a Brent ára pedig 10,11 százalékkal járt magasabban 29,95 dolláron. A WTI az év eleje óta 61,6 százalékot, a Brent 54,7 százalékot veszített az árából.

Az eurót 0,41 százalékkal jegyzik gyengébben 1,0861 dolláron, az arany spot ára 0,22 százalékkal unciánként 1698,05 dollárra csökkent.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés